Kritičari u Britaniji nemilosrdni prema novoj sezoni "Krune": U jednoj zemlji koja je imala veze sa Dajanom stvar je drugačija!

19.11.2023

18:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Najspornija scena je ona u kojoj se pojavljuje duh pokojne princeze

Kritičari u Britaniji nemilosrdni prema novoj sezoni "Krune": U jednoj zemlji koja je imala veze sa Dajanom stvar je drugačija!
Elizabet Debicki kao princeza Dajana - Copyright Profimedia

Samo nekoliko sati po objavljivanju na striming servisu Netfliks, prvi deo šeste sezone britansko-američke serije „Kruna” o životu i vladavini britanske kraljice Elizabete Druge (Imelda Stonton), izazvao je oprečne reakcije svetskih kritičara.

Profimedia
 

U fokusu šestog serijala su poslednje nedelje života princeze Dajane (Elizabet Debicki) i jedan period nakon njene smrti. Kritičari u Velikoj Britaniji prve četiri dostupne epizode uglavnom ocenjuju negativno, dok reči hvale dolaze od njihovih kolega iz francuskih medija. Šta je to razljutilo prve, a oduševilo druge?

Dajanin duh

Najviše je kritikovana odluka autora Pitera Morgana da se posle pogibije u saobraćajnoj nesreći 31. avgusta 1997. u Parizu, Dajana pojavljuje kao duh. U spornim scenama, princeza se pojavila ispred kraljice Elizabete Druge i njenog sina Čarlsa (Dominik Vest).

Morgan je nekoliko nedelja pre premijere govorio o ovim scenama za medije.

Profimedia
 

- Reč "duh" ne pomaže u ovom slučaju. Nikada ništa nisam pisao iz natprirodne perspektive. Ovo više pokazuje da osoba koja je nedavno preminula još uvek živi u mislima njoj bliskih ljudi. Ovo je više produžetak njenog stvarnog života - rekao je za Dedlajn.

Besmislena sapunica koja srlja u provaliju

Lusi Mangan iz Gardijana dala je jednu od pet zvezdica novim epizodama nazvavši ih „veoma lošim” prvenstveno zbog princezinog duha. Posebno joj je zasmetalo to što se nakon scene kada Čarls dolazi u bolnicu da vidi Dajanino telo, ona pojavljuje kao duh ispred bivšeg supruga i izgovara: „Hvala što si ranjiv, slomljen i zgodan. To ću poneti sa sobom”. Između ostalog, napisala je da ni briljantna glumačka ekipa, koju predvode Imelda Stonton i Elizabet Debicki ne može da pomogne ovoj sezoni koju deklariše kao „besmislenu sapunicu” koja „srlja u provaliju”. 

Profimedia
 

Nik Hilton iz Independenta smatra da „Kruna” daje prednost tračevima umesto saosećajnosti. Njegova koleginica iz britanskog Telegrafa Anita Sing napisala je da je serija „kreativno pala”, dok su iz Radio Tajmsa udelili i koju pohvalu. Konkretno - efektan način na koji je Piter Morgan prikazao poslednje dane princezinog života, smrt i ono što je usledilo posle.

Francuzi oduševljeni

Francuski mediji ređali su hvalospeve, prenosi Politika. Tamošnjim kritičarima se dopalo ono što su njihove kolege iz Britanije ocrnile - pojavljivanje princeze u formi duha. Šestu sezonu nazivaju „ljubavnim pismom upućenim Dajani”. Konkretno Le Figaro je nahvalio Morganovu „Šekspirovsku krhkost”, a Dajanino pojavljivanje u drugoj formi „izuzetno moćnim”.

Profimedia
 

Iz RTL-a smatraju da je serija „našla savršenu ravnotežu da stvori malo čudo - izvesnost u neizvesnosti”. „Kruna” je za njih „izuzetno realna i ispunjena verodostojnim scenama koje čine njenu snagu i govore o izuzetnom kvalitetu produkcije”.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike