Lični predmeti Mije Aleksića na izložbi: U Jugoslovenskoj kinoteci zaostavština velikog glumca

10.11.2023

16:00

0

Sledeće godine biće otvoren i njegov legat

Lični predmeti Mije Aleksića na izložbi: U Jugoslovenskoj kinoteci zaostavština velikog glumca
Mija Aleksić - Copyright Promo/Jugoslovenska kinoteka

Jugoslovenska kinoteka u okviru obeležavanja stogodišnjice rođenja Mije Aleksića (1923–1995), u saradnji s Kulturnim centrom „Mija Aleksić” u Gornjem Milanovcu, organizuje izložbu posvećenu tom velikanu srpskog glumišta, koja će biti svečano otvorena 13. novembra u 12 časova.

Promo/Jugoslovenska kinoteka
 

Izložba će biti postavljena na dva nivoa u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici.

U prizemlju će moći da se vide filmski posteri, izbor fotografija i informacije o značajnim momentima u dugoj i plodnoj karijeri Mije Aleksića.

Legat Mije Aleksića

Na gornjem nivou, u atrijumu, biće predstavljeni njegovi portreti velikih formata u različitim ulogama, kao i nagrade koje je osvojio za filmsko i televizijsko stvaralaštvo.

Promo/Jugoslovenska kinoteka
 

Te nagrade i lični predmeti koje je Kinoteka dobila od porodice Aleksić zauzeće u toku naredne godine svoje mesto u okviru Legata Mije Aleksića, u sklopu legata i drugih velikana srpskog filma koji su deo stalne postavke Kinoteke „Naš muzej filma”.

Izložba prvi put predstavljena u rodnom mestu glumca

Dokumentarna izložba, čiji je autor Boban Stefanović, prvi put je predstavljena publici u Gornjem Milanovcu na dan rođenja Mije Aleksića, 26. septembra, i to u Kulturnom centru koji od ove godine nosi njegovo ime.

Istog dana u Kinoteci je počela retrospektiva filmova jednog od naših najpopularnijih glumaca, sa dvanaest ostvarenja različitih žanrova u kojima je plenio talentom i za komične i za dramske role.

Promo/Jugoslovenska kinoteka
 

Neke od svojih najboljih uloga Mija Aleksić ostvario je u filmovima Na mesto, građanine Pokorni (1964) Radivoja Lole Đukića, Čovek iz hrastove šume (1964) Miodraga Miće Popovića, Skupljači perja (1967) Aleksandra Saše Petrovića, Pusti snovi (1968) Soje Jovanović, Varljivo leto ’68 (1984) Gorana Paskaljevića...

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike