Saznali smo nepoznatu priču o Miji Aleksiću: Za jednu stvar u njegovom životu niko nije znao!

21.07.2023

20:00

0

Ove godine navršava se sto godina od rođenja čuvenog umetnika

Saznali smo nepoznatu priču o Miji Aleksiću: Za jednu stvar u njegovom životu niko nije znao!
Copyright Printscreen/YouTube

„Izložba „Mija Aleksić - biti glumac“, koja je u proširenom izdanju povodom stogodišnjice rođenja velikog glumca predstavljena na Palićkom festivalu, rezultat je dvogodišnjeg istraživanja Bobana Stefanovića.

Miju Aleksića pamte generacije, po maestralnim ulogama, kako u takozvanim „ozbiljnim komadima“, tako i komedijama.

Printscreen/YouTube
 

Čini se da ovog glumca starog kova „kao da svi znaju“. Ipak, izložba razotkriva one delove koji su pod svetlima reflektora često ostajali u senci, a s druge strane bili su sastavni deo Aleksićevog talenta.

Talenat za koji niko nije znao

- Trudili smo se da kroz ovu izložbu pokažemo i da se Mija bavio crtanjem i slikanjem. Sastavni deo ove izložbe čine njegove slike i crteži. To je bila strana njegovog talenta za koju većina nije znala – kaže autor ove izložbe za 24sedam.

Posetioci će moći da vide i lične predmete koje je porodica Mije Aleksića ustupila organizatorima izložbe. Takođe, tu su i foto-albumi sa različitih snimanja.

Printscreen/YouTube
 

Talenat Mije Aleskića za slikarstvo je otkriven slučajno.

- Od 1994. godine u Gornjem Milanovcu se organizuje likovna kolonija i on je tada, na opšte iznenađenje svih, doneo i poklonio organizatoru svoje radove - objašnjava Stefanović

Izložba “Mija Aleksić - biti glumac“ je publici prvi put predstavljena pre deset godina, a u međuvremenu je dopunjavana novim materijalima.

Istraživanje o delu Mije Aleksića još uvek traje

- Samo istraživanje još uvek traje. Trudili smo se da pokrijemo i pozorište i film i radio i televiziju. On sam je ostvario veliki spektar uloga koje je odigrao.

Svi ga doživljavamo kao vrsnog komediografa, ali on je zaista imao ozbiljne uloge u ozbiljnim filmovima poput ostvarenja „Čovek iz hrastove šume“ i „Biće skoro propast sveta“, nešto sasvim drugo od komedije.

Jedan od kurioziteta njegove karijere je i je taj što je glumio u većini Nušićevih dela koje su izvedena u pozorištu ili su snimljeni filmovi po njima - kaže Stefanović.

Promo
 

On ističe da se ovaj veliki glumac izdvajao svestranošću i neponovljivom energijom koju je donosio na scenu.

- Imao sam prilike da vidim snimak predstave „Podvala“ i ta energija je zaista nešto što odmah upada u oči – zaključuje Stefanović.

Sto godina od rođenja velikog umetnika

Ove godine, tačnije 26. septembra, navršava se sto godina od rođenja Mije Aleskića. Inače, ovim povodom Kulturni centar u Gornjem Milanovcu, gde je rođen, od nedavno nosi i njegovo ime.

Promo
 

Mija Aleksić je rođen 1923. godine a deset godina kasnije sa porodicom se seli u Kragujevac. U matičnu knjigu Srpskog narodnog pozorišta okruga kragujevačkog upisan je 1943. godine. Iste godine je odigrao prvu ulogu u predstavi „Devojačka kletva“.

Iz Kragujevca je prešao u Narodno pozorište Beograd 1949. godine. Prva uloga u ovom pozorištu bila je stražar u „Hamletu“. Iz Narodnog prelazi u Jugoslovensko dramsko pozoršte (1951).

U Narodno pozorište se vraća 1965. godine. Igrao je na scenama i drugih pozorišta (Atelje 212, Humorističko pozorište Beograd...)

Promo
 

Filmski debi je ostvario 1950. godine u kratkometražnom filmu „Muva“ Branka Ćelovića. Igrao je u više od 50 filmova. Za svoje glumačke bravure dobio je mnoge nagrade i najviša društvena priznanja. Preminuo je u Beogradu 12. marta 1995. godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike