U Beogradu otvoren prvi festival muzejskog teatra: Predstave koje ne treba propustiti (FOTO)

14.11.2023

11:20

0

Autor: Dejan Ćirić

Biće odigrano sedam komada u četiri muzejske institucije

U Beogradu otvoren prvi festival muzejskog teatra: Predstave koje ne treba propustiti (FOTO)
Copyright Promo/Slobodan BUS Vukajlović

Prvi međunarodni festival muzejskog teatra "Muzetea" otvoren je u Konaku knjeginje Ljubice monodramom "Vetar i zastave" u kojoj glumac Nikola Šurbanović oživljava lik Tanaska Rajića.

Promo/Slobodan BUS Vukajlović
 

Do 16. novembra u Beogradu biće odigrano sedam predstava u četiri muzejske institucije. U Konaku knjeginje Ljubice sinoć je na programu bila predstava "Ester", u Etnografskom muzeju 14. novembra na programu su "Nenapisana pisma" i "Ja ću tebi ljuba biti", u Muzeju nauke i tehnike 15. novembra "Pupin - poslednji san" i "Lizistrata", a 16. novembra u Domu Jevrema Grujića "Dve žene i jedan rat".

Promo/Slobodan BUS Vukajlović
 

Doprinos rodnoj ravnopravnosti

U okviru festivala "Muzetea" izvode se predstave nastale u srpskoj muzejsko-teatarskoj produkciji i nekoliko predstava iz inostranstva. Projekat doprinosi rodnoj ravnopravnosti tematskom obradom položaja žena u različitim društvenim okolnostima, a tu je i zastupljenost žena u festivalskom timu u kojem čine većinu i nalaze se na najodgovornijim mestima.

Promo/Muzej grada Beograda
 

Žiri festivala čine dramaturzi Nina Mazur iz Nemačke i Gordana Goncić, direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković, turizmolog Jadranka Đorđević i glumac Andrija Daničić, a kako je najavljeno, na Festivalu će biti održan i okrugli sto na temu muzejskog teatra u kojem učestvuju pozorišni i muzejski kulturni poslenici.

Partneri festivala "Muzetea" su Muzej grada Beograda, Etnografski muzej, Muzej nauke i tehnike, Dom Jevrema Grujića, Grad Beograd, Udruženje ljubitelja Skadarlije, kao i Turistička organizacija Beograda.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike