Prodata slika Paje Jovanovića u Sotbiju: Po tri puta većoj ceni (FOTO)

09.11.2023

17:30

0

U okviru aukcije „Put svile – slike orijentalista i nameštaj iz rezidencije u Belgraviji“

Prodata slika Paje Jovanovića u Sotbiju: Po tri puta većoj ceni (FOTO)
Paja Jovanović - Copyright Wikipedia

Slika jednog od najvećih srpskih umetnika Paje Jovanovića prodata je danas  na aukciji u Londonu, u čuvenoj kući Sotbi. 

Procenjena početna vrednost bila je od 70.000 do 100.000 funti, a prodata je za 304.800 funti, odnosno 350.000 evra.

Sotheby’s
 

Slika je prodata u okviru aukcije  „Put svile – slike orijentalista i nameštaj iz rezidencije u Belgraviji“.

Na sajtu aukcijske kuće iz Londona navedeno je da je u pitanju slika "Odmor Bašibozuka“ čiji je autor Paul Joanowitch. Reč je o ulju na platnu dimenzija sa ramom 68 x 60,5 centimetara, bez rama 41 x 32,5 centimetara.

Slika bi u Srbiji mogla dostići vrednost 450.000 evra

- S obzirom da govorimo o autoru koji je sredinom osamdesetih radio i stvarao u Londonu, dela Paje Jovanovića sa orijentalnom tematikom i tada i danas interesovala su mnogo veći broj kolekcionara.

Ne možemo sa sigurnošću tvrditi da li ćemo videti ovo remek-delo nastalo u drugoj polovini poslednje decenije XIX veka u zemlji iz koje potiče autor, ali verujem da bismo svi to voleli.

Profimedia
 

Ovo je jedan od najreprezentativnijih dela ovog autora i njegovo mesto definitivno zavređuje muzejski ambijent i dostupnost šire javnosti - izjavila je za Tanjug Anđela Maletić kustos Galerije Arte i dodala da "ukoliko se slika uveze u Srbiju, njena vrednost će dodatno biti uvećana na iznos preko 450,000 evra, što predstavlja jedno od najskuplje prodatih dela Paje Jovanovića.

Slika ipak u Srbiji

- Prvi put država Srbija učestvovala je na jednoj aukciji kod Sotbija, a to je i najveća akvizicija, zahvaljujući kojoj se jedno izuzetno delo Paje Jovanovića vraća u zemlju, odnosno Muzej grada Beograda, koji baštini njegov legat – neposredno posle aukcije, i zadovoljstvo izjavila je za „Novosti“, direkorka Jelena Medaković.

Google map
 

- Mi u svojoj kolekciji do sada nismo imali ni jedno delo iz Jovanovićeve orijentalističke faze. Reč je o izuzetno cenjenom pravcu, kome su pripadali značajni svetski autori, ali i naš Paja Jovanović - istakla je direktorka.

Nije prvi put slika Paje Jovanovića na aukciji

Još jedna od slika Paje Jovanovića bila je na aukciji kod iste akukcijske kuće u Londonu 2018. godine. U pitanju je nasjkuplje prodata slika jednog srpskog slikara. Cenu od više od pola miliona evra dostigla je pre dve godine njegova slika "Dva bašibozuka ispred kapije". Početna procenjena cena bila je 150.000 funti, a prodata je za tri puta veću sumu čime je oboren i rekord za vrednost jedne Jovanovićeve slike.

Wikipedia
 

Pavle Paja Jovanović rođen je 1859. u Vršcu, a preminuo je 1957. u Beču. Bio je jedan od najvećih srpskih slikara i tipičan predstavnik akademskog realizma. Od 1895. godine je počeo da slika istorijske kompozicije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike