Gala koncert Beogradske filharmonije na kineskoj turneji: Tri bisa i publika na nogama (FOTO)

09.11.2023

13:20

0

Srpski orkestar je ukazao poštovanje domaćinima izvođenjem poznate numere „Moja domovina“

Gala koncert Beogradske filharmonije na kineskoj turneji: Tri bisa i publika na nogama (FOTO)
Beograska filharmonija u Sijanu - Copyright N. Pleskonjić

Gala koncertom u Sijanu otpočela je kineska turneja Beogradske filharmonije povodom stogodišnjice orkestra, kojim je svečano otvorena velelepna dvorana Centra za kulturu i umetnost „Pojas i put“ (8. novembar).

Oduševljena publika je stajaćim ovacijama pozdravila Filharmoniju i dirigenta Nemea Jarvija nakon spektakularnog izvođenja Betovena i Berlioza.

N. Pleskonjić
 

Beogradskoj filharmoniji je ukazana velika čast da se upiše u istoriju grada Sijana kao prvi orkestar čija se muzika čula u dvorani ovog impresivnog kulturnog zdanja. Pod palicom legendarnog dirigenta, Nemea Jarvija, orkestar je izveo Betovenovu Simfoniju broj 7 i Berliozovu „Fantastičnu simfoniju“.

Navijačka euforija publike

Nakon završetka programa publika je bila na nogama i toliko aplaudirala i skandirala, da je Beogradska filharmonija izvela čak tri bisa.

Srpski orkestar je ukazao poštovanje domaćinima izvođenjem poznate kineske numere „Moja domovina“ što je izazvalo gotovo navijačku euforiju kod publike.

N. Pleskonjić
 

Isto oduševljenje je pratilo „Grlicu“ Stevana Hristića, koju su ponosni filharmoničari odsvirali u čast osnivaču Stevanu Hristiću, slaveći svoj stogodišnji jubilej i na međunarodnoj sceni.

Sibelijusova kompozicija „Andante festivo“ je upravo u slavljeničkom raspoloženju zaokružila ovo poesbno veče.

Maestro impresionirao publiku

Neme Jarvi, osamdesetšestogodišnji maestro, fascinantne energije, impresionirao je publiku i filharmoničare:

N. Pleskonjić
 

- Večeras smo plesali zajedno! Divno je videti i ponovo upoznati orkestar Beogradske filharmonije. Fantastično raspoloženje je krenulo od samog početka našeg rada i veoma sam zahvalan orkestru na tom osećanju.

Beogradska filharmonija je fantastičan orkestar sastavljen od divnih ljudi, veoma fleksibilnih, koji sjajno komuniciraju, ne govorom već očima, pokretima, svime. Veoma sam srećan i radujem se nastavku naše turneje - izjavio je maestro Jarvi.

N. Pleskonjić
 

Nakon koncerta u Sijanu, Beogradska filhamonija putuje u Vejfang gde će održati dodatni koncert u okviru turneje u dvorani Velikog teatra, potom nastupa u Pekingu u čuvenom Nacionalnom izvođačkom centru, a turenju završava koncertom u Šangaju.  

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike