Pronađen lični primerak prvog romana Virdžinije Vulf: Greškom skriven 25 godina!

22.07.2023

15:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Naučnici kažu da je otkriće značajno i da bi moglo da pruži uvid u mentalno zdravlje i proces pisanja britanske spisateljice

Pronađen lični primerak prvog romana Virdžinije Vulf: Greškom skriven 25 godina!
Copyright Profimedia

Lični primerak debitantskog romana engleske književnice Virdžinije Vulf "Putovanje" prvi put je potpuno digitalizovan.

Knjiga je ponovo otkrivena 2021. godine, nakon što je greškom bila smeštena 25 godina u naučnom odeljku biblioteke Univerziteta u Sidneju, prenosi Bi-Bi-Si. To je jedina javno dostupna kopija te vrste i sadrži retke napise i izmene.

Profimedia
 

Još jedno prvo izdanje u Velikoj Britaniji koje je lično koristila čuvena književnica nalazi se u vlasništvu privatnog kolekcionara iz Londona. Naučnici kažu da je otkriće značajno i da bi moglo da pruži uvid u mentalno zdravlje i proces pisanja britanske spisateljice.

Vulf se smatra jednim od najvažnijih modernističkih autora 20. veka, a objavila je više od 45 dela, uključujući romane "Ka svetioniku" i "Gospođa Delovej". Bila je pionir u upotrebi toka svesti kao narativnog sredstva.

Teški poremećaji mentalnog zdravlja

Univerzitet u Sidneju smatra da će javnim deljenjem njihove kopije, višestruke beleške koje pokazuju usvojene i napuštene revizije dati novoj generaciji čitalaca, studenata književnosti i naučnika uvid u proces pisanja Virdžinije Vulf.

Ona je patila od teških poremećaja mentalnog zdravlja tokom procenjenog perioda od sedam godina koliko je bilo potrebno da se završi "Putovanje". Ponovo je pala u depresiju i smeštena je u starateljsku ustanovu dan pre nego što je roman objavljen 1915. godine, a u ustanovi je provela šest meseci.

Profimedia
 

Pokušala je samoubistvo nekoliko puta, a umrla je u martu 1941. u 59. godini života, nakon što je napunila džepove kaputa kamenjem i ušla u reku Uz, u blizini njene kuće u Jorkširu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike