Prelistajte najlepšu knjigu na svetu: Šta krije „Kelmskot Čoser“ (FOTO/VIDEO)

15.08.2023

17:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Objavljena je 1896. godine i smatra se trijumfom štampe

Prelistajte najlepšu knjigu na svetu: Šta krije „Kelmskot Čoser“ (FOTO/VIDEO)
Copyright Profimedia

Knjige se štampaju već više od jednog milenijuma, a najstarijom štampanom knjigom se smatra budistički sveti tekst koji nosi naslov „Dijamantska sutra“ iz doba dinastije Tang. Koja je onda najlepša? Pretendent za to mesto je izdanje poznato kao „Kelmskot Čoser“, koje je V. B. Jejts nazvao „najlepšom među štampanim knjigama“.

Profimedia
 

Vilijam Moris, dizajner iz 19. veka, društveni reformator i pisac, pred kraj života osnovao je Kelmscott Press, kako navodi sajt Britanske biblioteke. Želeo je da oživi umeće ručne štampe, koje je utajilo nakon pojave mehanizacije, i obnovi kvalitet koji su dostigli pioniri iz 15. veka.

87 duboreza sa ilustracijama

„Kelmskot Čoser“, objavljen 1896. godine i punog naslova "The Works of Geoffrey Chaucer now newly imprinted" (Sveže odštampana dela Džefrija Čosera) je trijumf štampe. Ovo izdanje krasi osamdeset i sedam duboreza sa ilustracijama Edvarda Burn-Džounsa, slikara viktorijanskog doba i dugogodišnjeg Morisovog prijatelja. Ilustracije je rezbario Vilijam Harkort Huper i odštampane su u crnoj boji.

Profimedia
 

Sve stranice i detalji su digitalizovani i omogućeno je njihovo preuzimanje na sajtu koji je napravio Majkl Gudman. Organizovan je i izdeljen u rubrike koje su posvećene ilustracijama, celim stranama, bordurama, okvirima, pa čak i ukrašenim rečima – elementima koje retko, ako i uopšte, srećemo u štampanim knjigama našeg beskrajno tehnološki uznapredovalog veka.

Prelep umetnički predmet

- Izdanje koje sam koristio za ovaj projekat je faksimil iz 1950-ih koji je godinama čamio na mojim policama - navodi Gudman. S obzirom na mali broj primeraka koji je originalno proizveden - 13 primeraka na pergamentu i 58 na svinjskoj koži - „bilo koja biblioteka specijalnih izdanja koja je imala dovoljno sreće da u svoju kolekciju uvrsti originalni primerak verovatno se ne bi previše rado upustila u proces bilo kog oblika digitalizacije zbog značajnog rizika od štete koju bi proces mogao da nanese knjizi“.

Profimedia
 

Tu je i bojanka sa ilustracijama (za one najmlađe i one koji se tako osećaju) koju slobodno možete preuzeti i odštampati (ovde), kao i video-zapis u kom poznavalac i diler retkim izdanjima Adam Daglas prelistava fizičko izdanje ovog prelepog umetničkog predmeta.

Digitalizovanu knjigu možete istražiti i prelistati ovde.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike