Talentovani trinaestogodišnji violinista publiku ostavlja bez daha: Dva sjajna koncerta u Gvarnerijusu (FOTO)

06.11.2023

15:20

0

Mladi umetnik dobitnik je više od 30 prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima

Talentovani trinaestogodišnji violinista publiku ostavlja bez daha: Dva sjajna koncerta u Gvarnerijusu (FOTO)
Antonio Šarić - Copyright Promo/Gvarnerijus

U okviru ciklusa “FMU i Gvarnerijus nagrađuju”, u ovoj muzičkoj ustanovi u utorak i sredu biće organizovana dva sjajna koncerta.

U sredu, 8. novembra u 20 časova koncert će održati trinaestogodišnji violinista, koji svojim muzičkim talentom oduševljava javnost na nastupima i takmičenjima, Antonio Šarić iz Mostara.

Promo/Gvarnerijus
 

Mladi umetnik dobitnik je više od 30 prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima, od kojih se izdvajaju: „Mladi virtouzi”, „Sonus op. 7″, „Daleki akordi“ i „Franjo Krežma“ u Hrvatskoj, „Ars Nova“ u Italiji, „Guarneri fest“ u Srbiji, „Talents of Europe“ u Španiji, „Polyhimnia“ u Makedoniji, „Oskar Rieding“ u Sloveniji... Za publiku u Gvarnerijusu izvešće dela Fjorila, Mendelsona, Risa, Šostakoviča, Pejačevića, Krežma i Martinua a nastupiće uz klavirsku saradnju Mine Krasić. Kao gost koncerta nastupiće violinista Lazar Mutavdžić.

Violinu je počeo da uči sa sedam godina

Antonio Šarić je rođen 2010. godine u Mostaru. Violinu je počeo da uči sa sedam godina i trenutno pohađa VI razred Muzičke škole u Mostaru, u klasi prof. Ane Pranjković.

Do sada je imao veći broj zapaženih nastupa, a dobitnik je preko 30 prvih nagrada na raznim međunarodnim takmičenjima.

Najznačajnije nagrade su: „Mladi virtouzi“ Hrvatska, „Sonus op. 7″ Hrvatska, gde je osvojio laureat čitavog takmičenja, zatim „Franjo Krežma“ Hrvatska, „Ars Nova“ Italija, „Guarneri fest“ Srbija, „Daleki akordi“ Hrvatska, „Talents of Europe“ Španija, „Polyhimnia“ Makedonija, „Oskar Rieding“ Slovenija i mnoge druge.

Promo/Gvarnerijus
 

Ostvario je i nekoliko istaknutih nastupa kao solista na koncertima sa Simfonijskim orkestrom Mostar.

U decembru 2022. godine je uz pratnju Simfonijskog orkestra Mostar izveo Vivaldijev ciklus Četiri godišnja doba. Kao solista je nastupao i sa kamernim ansamblom „13 gudača“ iz Beograda na „Guarneri festu“ u Srbiji, sa Sarajevskim gradskim orkestrom na festivalu Orfej u Sarajevu, te sa orkestrom Srednje muzičke škole „Pavla Markovca“ u Zagrebu.

Pixabay
 

Redovno pohađa seminare i majstorske radionice kod uvaženih pedagoga i violinista kao što su: Leonid Sorokow, Jovan Bogosavljević, Stefan Milenković, Victor Abramian, Marija Rajković, Nenad Merle, Violeta Smailović-Huart, Goran Končar, Ivan Otašević, Yeonju Jeong i drugi.

Koncert baritona Milana Obradovića

U utorak, 7. novembra, s početkom u 20 časova, koncert će održati bariton Milan Obradović, dobitnik nagrada na takmičenjima “Concursul International de canto voci di primavera“ u Rumuniji, „Vera Kovač-Vitkai“, „Lazar Jovanović“, na „Festivalu slovenske muzike“ i „Armijskoj igri“ u Rusiji.

Milan Obradović nastupiće uz klavirsku saradnju Anastasije Živković a na programu koncerta su vokalna poema “Peterburg” Georgija Sviridova i “Pesme igre i smrti” Modesta Musorgskog.

Promo/Gvarnerijus
 

Milan Obradović (bariton) rođen je 1997. godine u Pančevu. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Nikole Mijailovića.

Tokom studija osvojio je brojne nagrade na međunarodnim takmičenjima solo pevača u zemlji i inostranstvu: “Concursul International de canto voci di primavera“ (1. i 2. nagrada) Rumunija, „Vera Kovač-Vitkai“ (2. nagrada) Srbija, „Lazar Jovanović“ (2. nagrada) Srbija „Festival slovenske muzike“ (laureat) Rusija, „Armijska igra“ (laureat) Rusija.

Promo/Gvarnerijus
 

Pored kamernog repertoara za glas i klavir, iskusan je i u oblasti izvođenja koncertnog repertoara. Nastupio je kao solista izvodeći Rekvijem V. A. Mocarta u velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

Profesionalnu pevačku karijeru započeo je 2018. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu kao honorarni saradnik, debitovao u nacionalnoj operi „Koštana“ Petra Konjovića, što mu je otvorilo put za dalje uloge i angažmane. Neke od uloga koje je izvodio: Mazeto („Don Đovani“, Mocart), Don Alfonso („Cosi fan tutte“, Mocart), Evgenij Onjegin („Evgenije Onjegin“, Čajkovski), Marčelo („Boemi“, Pučini).

Pixabay
 

Ulaz na oba koncerta je slobodan, a mesta se mogu rezervisati mejlom [email protected] ili telefonom 066/8028-368.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike