Buran i poročan život Lava Tolstoja: Scena iz ljubavnog života opisana u romanu „Ana Karenjina“

09.08.2022

15:01

0

Slavni ruski pisac je u mladosti živeo raskalašnim životom

Buran i poročan život Lava Tolstoja: Scena iz ljubavnog života opisana u romanu „Ana Karenjina“
profimedia-0147710303 - Copyright Fotografije iz života Lava Tolstoja/Profimedia

Otkrivamo vam zašto je jedan od najvećih ruskih književnika svih vremena Lav Tolstoj bio u sukobu s ruskom pravoslavnom crkvom, koji mu je bio najveći porok i koja scena iz njegovog ljubavnog života je našla mesto u remek-delu "Ana Karenjina".

Profimedia
 

Bio je grof

Roditelji Lava Tolstoja pripadaju starim ruskim aristokratskim porodicama.

Njegov deda po majci, princ Nikolaj Volkonski, bio je član suda Katarine Velike i ruski ambasador u Berlinu, dok je Tolstojev deda po ocu, grof Ilija Tolstoj, bio guverner Kazanja, mesta koje se pamti kao lokacija poraza Ivana Groznog.

Neobična prosidba

Iako su iz Bersove porodice želeli da Tolstoj oženi njihovu najstariju ćerku, Lizu, njega je više privlačila srednja ćerka Sofija.

Sofija je u svom dnevniku zabeležila da je Tolstoj kredom na stočiću ispisao početna slova njoj nepoznatih reči i pitao je šta, po njenom mišljenju, ona simbolizuju.

To nisu bila samo dva ili tri slova poput M.M. (Marry me), već više od deset.

Međutim, Sofija je tvrdila da je odmah razumela o čemu je reč, a interesantno je da ova scena opisana i u romanu „Ana Karenjina“, kada Levin prosi Kiti drugi put.

Sa suprugom Sofijom Profimedia
 

Lični doživljaj Krimskog rata kao inspiracija za „Rat i mir“

Tolstojev bogat, detaljan opis vojne borbe u delu „Rat i mir“ je pojačan njegovim ličnim iskustvima. Prvo je služio kao artiljerijski oficir na Kavkazu, a kasnije se borio u opsadi Sevastopolja tokom Krimskog rata i bio je unapređen u čin poručnika zbog izuzetne hrabrosti. Uprkos tome što je cenio moć vojske i doživljaj borbe, znao je da vojna karijera nije za njega, pa je ubrzo podneo ostavku.

Prokockao je veliki deo porodičnog nasledstva

Tolstoj je u mladosti živeo raskalašnim životom i intenzivno se kockao, posebno tokom vremena kada je bio vojni oficir. Ovaj porok ga je primorao da 1854. godine za 5.000 rubalja proda glavni deo kuće na imanju koje je nasledio od svog dede po majci. Do 1855. godine prokockao je svih 5.000 rubalja.

Profimedia
 

Pravio je cipele

Čuveni pisac je odrastao mučen privilegijom svog nasleđa i veoma se interesovao za seoski životni stil i kulturu, što je kulminiralo pravljenjem cipela na tradicionalni seoski način. Pravio ih je od like - tanke trake od brezine kore ili lipe. Nije bio naročito dobar u tome, ali ih je svakako nosio.

Ruska pravoslavna crkva ga je ekskomunicirala

Tolstoj je verovao u ideale hrišćanstva ali je prezirao organizovanu religiju za koju je mislio da je kontradiktorna u odnosu na ono što je propovedao Isus. Nakon oštre satire o licemerju i korupciji zvaničnika Ruske pravoslavne crkve u svom poslednjem delu „Vaskrsenje“, crkva ga je ekskomunicirala 1901. godine.

Profimedia
 

Iako su mnogi smatrali da će mu ovo uništiti ugled i popularnost budući da je bio strastveni kritičar režima, desilo se upravo suprotno - postao je popularniji i cenjeniji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike