Otvoreni "Dani Ermitaža" u Srbiji: Pogledajte spektakularne fotografije (GALERIJA)

25.10.2023

10:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Realizacija ovog projekta predstavlja vrhunac saradnje Srbije i Rusije u oblasti kulture

Otvoreni "Dani Ermitaža" u Srbiji: Pogledajte spektakularne fotografije (GALERIJA)
Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

U Narodnim muzeju Srbije, Ermitaž je istovremeno otvorio dve izložbe: "Nevidljiva umetnost" i "Carski porcelan" u okviru manifestacije "Dana Ermitaža u Srbiji", na kojoj će se do 29. oktobra predstaviti kulturno blago čuvenog muzeja u Sankt Peterburgu uz prateće programe, kao što je nastup Baleta Jakobson u Narodnom pozorištu.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Svečanosti u Narodnom muzeju Srbije prisustvovala je i potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan - Harčenko i mnogi drugi.

Vrhunac saradnje Rusije i Srbije u oblasti kulture

Gojković je napomenula da će se u narednim nedeljama srpskoj publici predstaviti tri stožerne tačke ruske kulture: nasleđe Ermitaža, jednog od najznačajnijih svetskih muzeja, balet i klasična muzika.

- Svi oni ne samo da su zaštitni znaci jedne velike kulture, već su svojim originalnim izrazom dali prvorazredni doprinos čitavom čovečanstvu - naglasila je Gojković. Prema njenim rečima, saradnja Srbije i Rusije zasnovana je na tradicionalnom prijateljstvu dva naroda i na istorijskim vezama dve zemlje koje se na najbolji način ogledaju u bliskosti i uzajamnom poštovanju naših kultura i zato je sasvim prirodno da se u Srbiji i Beogradu predstavi čuveni ruski i svetski muzej.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

- Realizacija projekta "Dani Ermitaža u Srbiji" predstavlja vrhunac naše saradnje u oblasti kulture. Ona daje pun udeo daljem jačanju naših prijateljskih odnosa i jasnom prepoznavanju prožimanja dveju kultura. To je i bio zajednički cilj i ideja vodilja kada smo početkom februara ove godine, sa gospodinom Mihailom Pjotrovskim, direktorom Ermitaža, dogovorili održavanje ove manifestacije u Srbiji - dodala je ministarka.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Uticaj ruskih umetnika na stvaralaštvo u Srbiji

Podsećajući da istorijska povezanost i sličnost naših kultura datira još iz srednjevekovnog doba, kada su prosvetitelji Ćirilo i Metodije, šireći hrišćanstvo i pismenost, uspostavili temelje kultura slovenskih naroda, Gojković je rekla da je od tada do danas nebrojeno primera preplitanja i uzajamnog obogaćivanja naših kultura, a da je svakako najupečatljiviji i najsnažniji onaj o velikom uticaju ruskih umetnika na razvoj savremenog stvaralaštva u Srbiji u periodu između dva svetska rata.

Profimedia
 

- U osnivanju prvog baletskog ansambla u našoj zemlji, u Narodnom pozorištu u Beogradu, ključnu ulogu imali su pedagozi i umetnici iz Rusije, prvenstveno slavna Jelena Poljakova. Isto se može reći i za pozorišnu scenu, gde je dolaskom reditelja, scenografa i kostimografa iz Rusije nakon Prvog svetskog rata, stvoreno savremeno pozorište - ukazala je Gojković i istakla da dela čuvenog arhitekte Nikolaja Krasnova i danas krase našu prestonicu u tolikoj meri da se može reći da bi ona bez njih izgubila svoj urbani identitet.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Neraskidivi mostovi

Izražavajući posebno zadovoljstvo što "Dani Ermitaža" u godini našeg važnog jubileja - jednog veka srpskog baleta, u čijem stvaranju su ruski umetnici imali značajnog upliva, donosi svojevrsnu umetničku poslasticu za sve ljubitelje baletske umetnosti, Gojković je rekla da je uverena da je ovo samo početak buduće uspešne i veoma sadržajne saradnje.

- "Dani Ermitaža" samo su prvi korak na ovom putu dugoročne i bogate saradnje, kojom ćemo produbiti i proširiti naše ukupne kulturne veze. Svedoci smo da je kultura ta koja stvara neraskidive mostove, a uverena sam da ćemo u danima pred nama zahvaljujući čulnosti i lepoti umetnosti stvoriti plodno tlo za rađanje novih ideje i stvaranje nove publike - zaključila je Maja Gojković.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Dela koja se mogu videti samo u Ermitažu

Zamenica direktora Ermitaža Svetlana Adaksina ukazuje da je projekat omogućen zahvaljujući Ministarstvu kulture Srbije, Narodnom muzeju, Ermitažu i kompaniji Gasprom njeft koja odavno posluje u Srbiji.

- Danas prikazujemo dve izložbe "Nevidljiva umetnost preko granica mogućeg" i "Carski porcelan". Prva postavka je rezultat inkluzivne izložbe za slabovite osobe. Ne samo oni, već i svi drugi posetioci su imali potrebu da dodirnu predmete pošto je to sasvim novi osećaj. Na izložbi je upriličen čitav niz remek-dela, a pored Rembranta, Ticijana, tu su i predivna umetnička dela starih majstora koje nigde ne možete videti sem u Ermitažu - istakla je Adaskina i dodala da izložba posvećena porcelanu privlači veliku pažnju posetilaca.

Promo/Dani Ermitraža
 

- Njega ne zovu uzalud belim zlatom, a na izložbi je moguće videti sjajne predmete izrađene u Carskom porcelanskom zavodu koji radi skoro 280 godina i čuven je u svetu. Imamo i nastupe predivnih umetnika, balet Leonida Jakobsona i izvanrednog baritona Vasilija Gerela - kazala je Adaskina.

Posetioci mogu da dotaknu istoriju

Direktorka Narodnog muzeja Srbije Bojana Borić Brešković izrazila je zadovoljstvo što su pred publikom izložbe koje omogućavaju nove uvide i doživljaje. Inkluzivni projekat "Nevidljiva umetnost" pruža posetiocima priliku da bukvalno dotaknu istoriju - da dodirnu drevne freske, starinske ćilime i taktilne makete dela iz kolekcije Ermitaža. Izložba "Carski porcelan" povezuje istoriju dinastije Romanov i replike dvorskih servisa za ručavanje koji su bili u upotrebi na svečanim večerama i porodičnim proslavama ruskih monarha.

Promo/Dani Ermitraža
 

Povodom obeležavanja stogodišnjice srpskog baleta, sanktpeterburški Balet Jakobson izveo je najbolja dela iz svog repertoara na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Pre početka tog prvorazrednog baletskog događaja, direktor Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislav Goncić obratio se publici u sali i istakao da manifestacija "Dani Emitraža u Srbiji" predstavlja izuzetan domet kulturne saradnje i diplomatije Srbije i Rusije.

U Narodnom pozorištu, 28. oktobra biće održan koncert poznatog ruskog baritona, narodnog umetnika Rusije Vasilija Gerela.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike