Nedelja književnosti na Kaleidoskopu kulture: Susreti sa poznatim piscima u Novom Sadu (FOTO)

10.10.2023

10:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Ulaz na sve programe je slobodan

Nedelja književnosti na Kaleidoskopu kulture: Susreti sa poznatim piscima u Novom Sadu (FOTO)
Copyright Promo/V. Velikčković

Nakon spektakularnog otvaranja na Korzu i u Distriktu, nesvakidašnjih umetničkih postavki i performansa, do sada neviđenih izložbi, gotovo dve hiljade ljudi na predavanju svetskog arhitekte, novosadski Kaleidoskop kulture sada ulazi u svoju završnicu i petu nedelju posvećuje književnosti. Tako u Novi Sad, u okviru poslednje nedelje aktuelnog Kaleidoskopa kulture posvećenoj književnosti, stižu Muharem Bazdulj, Milica Vučković, Danica Vukićević, Jasminka Petrović i Olgica Pušić Ugrnov. 

Promo/F. Petronijević
 

Značajna regionalna imena u jednoj večeri 

Muharem Bazdulj, je pisac, novinar i književni prevodilac. Objavio je velik broj knjiga, najviše romana i zbirki priča.

Promo/Petar Milošević
 

Dobitnica NIN-ove nagrade za roman 2022. godine Danica Vukićević član je je Srpskog književnog društva i bavi se pisanjem, književnom kritikom i esejistikom. 

Promo/Vesna Lalić
 

Milica Vučković doktorirala je na studijskom programu Primenjene umetnosti i dizajna, a do sada je izdala tri knjige od kojih je za jednu dobila Vitalovu nagradu za najbolji roman. 

Foto: Privatna arhiva Milice Vučković
 

Ova tri velika imena u svetu književnosti spojiće jedno književno veče kada će se u okviru ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture održati književni razgovori sa njima. Tako će Novosađani i Novosađanke imati priliku da slušaju razgovore sa nekim od najčitanijih regionalnih pisaca u subotu, 14. oktobra, u novosadskom Distriktu sa početkom u 19 časova. 

Programi za decu i roditelje u Kulturnoj stanici Mlin 

Poslednju nedelju ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture otvoriće predavanje namenjeno roditeljima dece uzrasta od šest meseci do sedam godina. Uz praktične savete pedagoškinje, roditelji će spoznati koliko je čitanje važno za razvoj deteta, na šta da obrate pažnju prilikom izbora knjige, kao i na koji način da ponude detetu knjigu. Otkriće kako da se knjigom igraju, a da sa druge strane nauče dete da knjiga nije igračka.  

Pedagoškinja Olgica Pušić Ugrnov održaće u utorak, 10. oktobra, u 18 sati u Kulturnoj stanici Mlin predavanje za roditelje „Kako se od knjige i uz knjigu raste”. 

Foto: Privatna arhiva Olgice Pušić Ugrinov
 

Iste večeri najpoznatija srpska autorka knjiga za decu i mlade, čija su dela prevedena na gotovo 30 jezika, ali i adaptirana za predstave i filmove (film „Leto kada sam naučila da letim”), družiće se sa najmlađom publikom u Kulturnoj stanici Mlin. U nedelji književnosti šestog Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu, održaće se razgovor sa književnicom Jasminkom Petrović u utorak, 10. oktobra, u Kulturnoj stanici Mlin, sa početkom u 19 časova.  

Jasminka Petrović Promo/Kreativni centar
 

Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike