Dugo se nagađalo, a sada je i zvanično! Otkriven neobjavljeni roman Gabrijela Garsije Markesa

01.05.2023

12:15

0

On je najprevođeniji pisac na španskom jeziku u čitavom svetu

Dugo se nagađalo, a sada je i zvanično! Otkriven neobjavljeni roman Gabrijela Garsije Markesa
Gabrijel Garsija Markes - Copyright Profimedia

Dugo se pretpostavljalo, a sada je i zvanično. Neobjavljeni roman čiji je autor Gabrijel Garsija Markes pod naslovom “En Agosto Nos Vemos” (Videćemo se u avgustu) postoji i biće objavljen 2024. godine.

Markes je najprevođeniji pisac na španskom jeziku u čitavom svetu. "Uspeo je" čak da pretekne i slavnog Migela de Servantesa, najpoznatijeg po "Don Kihotu".

Profimedia
 

Deca Gabrijela Markesa, Rodrigo i Gonzalo Garsija Barča, dugo su oklevala, ali su nakon gotovo decenije došla do zaključka da je delo previše dragoceno da bi bilo sakriveno od javnosti, prenosi "Jutarnji list".

Kao Dostojevski i Džojs

- Čitajući ga još jednom, gotovo deset godina nakon njegove smrti, shvatili smo da tekst sadrži sve što je bilo bitno za njegovo stvaralaštvo - izjavila su deca slavnog književnika.

Među malobrojnim detaljima koji su javno objavljeni jeste i to da će knjiga imati oko 150 stranica.

- Kako vreme prolazi, važnost njegovog dela samo raste. Poput Dostojevskog, Džojsa i Servantesa, imao je jedinstven stil i perspektivu gledanja na svet kojima je uticao na ljude širom planete - izjavio je za "Gardijan" Ariel Kastiljo, profesor na Universidad del Atlántico i vodeći stručnjak za rad Gabrijela Markesa.

Profimedia
 

Iako je vest o posthumnom objavljivanju Markesovog dela izazvala veliku radost u književnim krugovima i među fanovima ovog pisca, istovremeno je pokrenula i kritičku raspravu o tome treba li nedovršeno delo biti objavljeno posthumno.

Gabrijel Garsija Markes bio je više od književne ikone. Nobelovac, rođen u Kolumbiji, odigrao je ključnu ulogu u stvaranju nove ere u latinoameričkoj književnosti.

U vreme njegove smrti u 87. godini 2014, Markesov roman „Sto godina samoće“, prvi put objavljen 1967, prodat je u preko 25 miliona primeraka.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike