Na današnji dan prikazan prvi film o Džejmsu Bondu: Trenutak kada su Šon Koneri i Ursula Andres osvojili svet (FOTO/VIDEO)

05.10.2023

18:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovo ostvarenje nije bilo preterano ambiciozno, ali je na iznenađenje producenata i ulagača postiglo ogroman uspeh

Na današnji dan prikazan prvi film o Džejmsu Bondu: Trenutak kada su Šon Koneri i Ursula Andres osvojili svet (FOTO/VIDEO)
Copyright Profimedia

Na današnji dan, 5. oktobra 1962. godine, premijerno je prikazan prvi film o Džejmsu Bondu - "Dr. No". Bio je to prvi od čak 27 filmova u uspešnom serijalu o čuvenom agentu 007 koga je do sada igralo sedam glumaca.

Profimedia
 

Serijal filmova o Bondu predstavlja ekranizaciju romana Jana Fleminga, engleskog književnika koji je služio kao obaveštajac u mornarici Ujedinjenog Kraljevstva. Fleming je u periodu između 1953. i 1966. godine napisao 17 romana o špijunu zaposlenom u britanskoj tajnoj službi MI6.

Profimedia
 

Tematski, romani su prožeti temama poput pozicije Velike Britanije u svetu, uticajima rata, kolegijalnosti i naravno o popularnom “unutrašnjem neprijatelju”.

Legendarne uloge Šona Konerija i Ursule Andres

Prvi film je dobio naziv po imenu glavnog negativca. Slavni škotski glumac Šon Koneri dobio je čast da prvi igra Bonda. Čuveni nastup ostvarila je i švajcarska glumica Ursula Andres koja je bila prva Bond devojka.

Profimedia
 

Film nije bio preterano ambiciozan, budući da je za troškove predviđeno tek milion dolara. Na iznenađenje producenata i ulagača zaradio je oko 65 miliona od bioskopskih ulaznica. Takav uspeh zahtijevao je i nastavak, a filmovi o Bondu se i danas snimaju.

Kroz cev pištolja

U filmu se ne prikazuje kako je Bond zaradio oznaku 007, što znači da ima dozvolu za ubijanje, nego je prikazan kao iskusni veteran. Uz to, predstavljeno je i nekoliko tipičnih aspekata koji su karakteristični za sve filmove iz ove franšize, kao što je sekvenca u kojoj se glavni lik prikazuje kroz cev pištolja sa stilizovanim naslovom filma.

Profimedia
 

U ovom ostvarenju upoznajemo se i sa mnogim karakteristikama Džejmsa Bonda, od njegovog svojstvenog predstavljanja kao "Bond. Džejms Bond", do ukusa za fine šampanjce, vodku-martini (protreseno, ne promešano), žene i oružja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike