Himnom "Bože pravde" i sećanjem na Ivana Tasovca počela nova sezona Beogradske filharmonije: Više od 150 muzičara na sceni (FOTO)

16.09.2023

09:30

0

Višeminutne ovacije na koncertu u Kolarcu

Himnom "Bože pravde" i sećanjem na Ivana Tasovca počela nova sezona Beogradske filharmonije: Više od 150 muzičara na sceni (FOTO)
Koncert Beogradske filharmonije na Kolarcu - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Beogradska filharmonija počela je novu sezonu, na kojoj slavi svoju stogodišnjicu, izvođenjem Simfonije broj tri Gustava Malera, koja je zaslužila višeminutne ovacije ispunjene dvorane Kolarčeve zadužbine.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Na čelu sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, Beogradska filharmonija je izvela najdužu simfoniju u standardnom koncertnom repertoaru sa više od 150 učesnika na bini Kolarca, pošto su im se pridružili ženski hor Kolegijum muzikum (Collegium musicum), dečiji hor Kolibri kao i mecosopran Viktorija Masi.

Prvi koncert posvećen Ivanu Tasovcu

Prvi koncert u slavljeničkoj sezoni filharmonija je posvetila svom direktoru Ivanu Tasovcu (1966-2021), a na početku su muzičari izveli himnu "Bože pravde", povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Za svečano otvaranje filharmonijske sezone i izvođenje ovog monumentalnog dela vladalo je veliko interesovanje, pa su bile uvedene ulaznice za stajanje.

Grandiozno kako i dolikuje

Portparolka Filharmonije Jelena Milašinović je rekla Tanjugu da je beogradski orkestar počeo svoju posebnu sezonu, kojom "proslavlja svoju stogodišnjicu, na grandiozni način, kako i dolikuje".

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Sto minuta muzike Malera za 100 godina Beogradske filharmonije je tek prvi u nizu u koncertnoj sezoni posvećenoj stogodišnjici, a ovaj koncert posvećujemo Ivanu za svu ljubav i sve ono što je uradio za Filharmoniju", istakla je Milašinović.

Prema njenim rečima, petina istorije Beogradske filharmonije se vezuje za Tasovca koji je napravio put ka njenoj budućnosti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike