Dvostruki autoportret visok preko dva metra i misterija vulkana: Matilde Romanjoli vodi posetioce kroz izložbu „Sunce ispod“ (FOTO)

27.09.2023

16:00

0

Ova postavka već nekoliko nedelja oduševljava posetioce

Dvostruki autoportret visok preko dva metra i misterija vulkana: Matilde Romanjoli vodi posetioce kroz izložbu „Sunce ispod“ (FOTO)
Copyright Promo/Bojana Janjić

Italijanska umetnica Matilde Romanjoli vodi sve zainteresovane kroz izložbu „Sun Beneath/ Sunce ispod“ u petak, 29. septembra, od 18 do 19 časova u bioskopu Balkan.

Promo
 

Ova multimedijalna izložba, koja već nekoliko nedelja oduševljava posetioce, zapravo je autorkina prva samostalna izložba.

Video radovi koji prikazuju proces stvaranja skulptura

Pored monumentalne skulpture, dvostrukog autoportreta od 2,4 metara, koja predstavlja centralni deo ove postavke, izložba sadrži i seriju manjih skulptura, cite specific instalacija, pregled crteža i video radove.

Promo/Bojana Janjić
 

Na prvom nivou postavke su video radovi koji prikazuju proces stvaranja skulptura.

Zanimljiv je umetnički pristup Matilde Romanjoli, budući da je potpuno samostalna tokom celokupnog procesa stvaranja, te na vođenju u petak, posetioce očekuje lična priča umetnice o procesu rada i inspiraciji za izložbu.

Vulkan kao lajt motiv

Matilde će ispričati anegdote vezane za dvogodišnji rad na autoportretu i odgovoriti na mnoga pitanja koja posetilac postavi kad sagleda njen rad, kao i na pitanje zašto se vulkan provlači kao lajt motiv.

Promo/Bojana Janjić
 

Umetnica je završila studije na Akademiji lepih umetnosti Brera u Milanu, a nastavila u Minhenu (Kunst Akademie der Bildenden Künste Munchen, klasa: Gerry Bibby, 2023). Potiče iz umetničke porodice - njen pradeda je bio slikar i predavao na Akademiji likovnih umetnosti u Milanu, baka je balerina, otac je strastveni fotograf, brat je arhitekta, majka takođe bivša balerina...

Izložba je organizovana u saradnji sa Fondacijom Saša Marčeta i možete je posetiti do 30. spetembra, svakog dana osim ponedeljka od 12 do 20 časova. Ulaz je slobodan.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike