Novi Sad je ove nedelje centar vizuelne umetnosti: Spektakularne izložbe kakve do sada nisu viđene (FOTO)

26.09.2023

15:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan

Novi Sad je ove nedelje centar vizuelne umetnosti: Spektakularne izložbe kakve do sada nisu viđene (FOTO)
Copyright Promo/Jan Husarik

Najveća izložba najpoznatijih imena srpske vizuelne umetnosti, radovi mladih umetnika, najbolje od svetske naive, prva izložba o industrijskom nasleđu i najveća interaktivna instalacija u Srbiji – čak šest nesvakidašnjih i inovativnih izložbi očekuje vas ove nedelje u Novom Sadu, u okviru aktuelnog šestog Kaleidoskopa kulture.  

Promo/V. Veličković
 

Tri velike umetničke postavke 

Sava Šumanović, Milan Konjović, Milenko Šerban, Zora Petrović, Milena Pavlović Barili, Olja Ivanjicki, Mića Popović, Vladimir Veličković, Marina Abramović, Katalin Ladik, Raša Todosijević, samo su neka od imena čija će se dela naći na izložbi „Od Konjovića do Marine Abramović“, Galerije BelArt. Prema konceptu autora, likovnog kritičara Save Stepanova, izložba koja će po prvi put na jednom prostoru kakav je Distrikt, obuhvatiti toliki broj dela najvećih srpskih umetnika, zamišljena je kao pregled najznačajnijih zbivanja u srpskoj modernoj umetnosti tokom proteklih sto godina. 

Promo/F. Petronijević
 

Izložba će biti otvorena u subotu, 30. septembra, kada će posetioci imati prilike da iste večeri, na istom mestu, u Distriktu, pogledaju još dve interesantne postavke, kakve u Srbiji još nisu viđene.  

U pitanju je prva izložba o jednom industrijskom nasleđu „Duh mesta – prvi vek Distrikta“ i najveća interaktivna skulptura u Srbiji „Srce“, koje su publici trebalo da budu predstavljene prošlog vikenda, ali su iz bezbednosnih razloga, zbog potencijalnih vremenskih nepogoda, pomerene za sledeći vikend.  

Promo / V. Veličković
 

Dok će „Duh mesta – prvi vek Distrikta“, multimedijalna i stalna postavka podeljena u šest faza prikazati turbulentnu stogodišnju istoriju tog prostora, skulptura „Srce“, autorke dr Milijane Komad, biće prva toplotna interaktivna skulptura na svetu i najveća u Srbiji, sa svojih pet metara visine i tri metra širine i stoga novo i jedinstveno umetničko iskustvo koje aktivira i sve posetioce.  

Retrospektiva Evropske prestonice kulture  

Danas, 26. septembra, u Distriktu će biti otvorena izložba fotografa Vladimira Veličkovića, koja će kroz više od 300 radova predstavljati retrospektivu Novog Sada kao nosioca titule Evropske prestonice kulture, od priprema do realizacije projekta, dakle u poslednjih šest godina.  

Promo/Vladimir Veličković
 

U kulturnim stanicama dela mladog slikara i najbolje od srpske naive 

Dok će Kulturna stanica Svilara, u petak, 29. septembra predstaviti izložbu srpskih i kineskih umetnika „Najbolje od svetske naive“, Kulturna stanica Bukovac, danas će biti mesto za predstavljanje jednog od najznačajnijih mladih srpskih slikara Aleksandra Bajunovića.  

Foto: Privatna arhiva Aleksandra Bajunovića
 

Izložba „Najbolje od svetske naive“ donosi radove umetnika Jana Husarika, Rozalije Markov, Zuzane Halupove i Martina Jonaša uz koje će se predstaviti i kineski umetnici. Posetioci će tokom sedam dana imati priliku da se susretnu sa sedam monumentalnih dela umetnika Aleksandra Bajunovića, koje će se svakog dana smenjivati. Na ovaj način će publika moći da se detaljno upozna sa po jednim veličanstvenim umetničkim delom svakog dana, koje će pratiti zanimljiva zvučna instalacija dočaravajući atmosferu izložene slike. 

Promo/Jan Husarik
 

Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike