Priviđale su im se veštice, leteće žene i kamenje koje pada s neba: O jezivom događaju sa Sicilije priča Matilde Romanjoli (FOTO/VIDEO)

12.09.2023

11:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Centralni deo postavke je monumentalna bronzana skulptura, visine 2,40 metara koja predstavlja dvostruki autoportret umetnice

Priviđale su im se veštice, leteće žene i kamenje koje pada s neba: O jezivom događaju sa Sicilije priča Matilde Romanjoli (FOTO/VIDEO)
Copyright Promo/Bojana Janjić

Italijanska umetnica Matilde Romanjoli otvorila je svoju prvu samostalnu izložbu u Bioskopu Balkan u Beogradu.

"Sunce ispod" je zapravo multimedijalna izložba, iako je centralni deo postavke monumentalna bronzana skulptura, visine 2,40 metara koja predstavlja Matildin dvostruki autoportret. Izložbu, takođe, čini serija manjih skulptura, cite specific instalacija i pregled crteža. Nekoliko video radova prikazuje proces stvaranja kroz koji je Matilde tokom dve godine sama prolazila, a koji uključuje modelovanje, izlivanje, prelamanje kalupa i doradu bronze.

Promo/Bojana Janjić
 

Rad predstavlja primer akademske studije tela, ali sa opterećenjem sopstvene figure koju nosi na leđima. Deo ove izložbe i promišljanje koncepta nastao je tokom Matildinog boravka u Beogradu kao deo umetničkog rezidencijalnog programa koji organizuje Fondacija Saša Marčeta u bioskopu Balkan.

Prostor koji podseća na vulkan i jeziv događaj sa Sicilije

Inspiraciju za ovu izložbu Matilde je pronašla pre svega u Italijanskoj kinematografiji pedesetih godina prošlog veka, te posebno ističe film „Stromboli“ Roberta Roselinija iz 1950. godine. Pored toga, veliki uticaj imao je i film Džona Hjustona John Huston „Pod vulkanom“ iz 1984. godine, čija scena iz filma zauzima ceo jedan zid na postavci.

Promo/Bojana Janjić
 

- Što se tiče skulpture duplog autoprotreta koja je pozicionirana u prostoru koji podseća na vulkan, htela sam da prikažem određenu simboliku. Za mene je proces topljenja zapravo obrnut procesu rada vulkana. U vulkanu imate lavu koja izlazi iz njega, a u procesu topljenja imate toplu bronzu kojom se puni figura i ona ostaje u figuri, koja se potom ohladi, ali vi svakako osećate moć tog metala - objašnjava Matilde i dodaje:

- Velika inspiracija za deo ove izložbe je bio jedan istiniti događaj sa ostrva Alikudi, blizu Sicilije. Naime, između 1903 i 1905. godine, stanovnici koji su jeli hleb od raži kontaminiran gljivom ergot, imali su halucinacije. Priviđale su im se veštice, leteće žene i kamenje koje pada s neba i to je trajalo cele tri godine. Niko nije imao hrabrosti da priča o tome, i samo su u poverenju pričali međusobno. Tako da se tom temom bavim u jednom od svojih video radova na ovoj izložbi, nastalom upravo na Siciliji.

Promo/Bojana Janjić
 

Samoprikazivanje i ranjivost

Matilde je završila studije na Akademiji lepih umetnosti Brera u Milanu, a nastavila u Minhenu. Potiče iz umetničke porodice - njen pradeda je bio slikar i predavao je na Akademiji likovnih umetnosti u Milanu, baka je balerina, otac je strastveni fotograf, brat je arhitekta, majka takođe bivša balerina.

Matildin umetnički pristup je jedinstven jer se potpuno posvećuje svakom aspektu stvaranja. Samostalnim učešćem u celokupnom procesu rada i svim elementima, ona stvara duboku vezu između fizičkog procesa i finalnog rezultata. Kroz svoj dvostruki autoportret, umetnica poziva posmatrače da razmisle o vlastitom identitetu i teretima koje nose. Ova introspektivna istraživanja sopstvenog "ja" rezoniraju sa publikom jer dotiču univerzalne teme samoprikazivanja, ranjivosti i samoispoljavanja.

Promo/Bojana Janjić
 

Ova slojevita prezentacija rada Matilde Romanjoli u Beogradu i njena izložba u bioskopu Balkan pružaju jedinstvenu priliku ljubiteljima umetnosti i široj publici da se upuste u fascinantnu umetničku viziju i istraživanje ljudske forme i njene kompleksnosti.

Izložba je otvorena do 30. septembra, svakoga dana osim ponedeljka od 12 do 20 časova. Ulaz je slobodan.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike