Da li ste nekada prespavali u biblioteci? Pogledajte kako to izgleda (FOTO)

14.09.2023

11:00

0

Autor: Dejan Ćirić

U njoj se nalazi 26 soba, čitaonica, udobni saloni za opuštanje gde se mogu voditi razgovori i piti čaj

Da li ste nekada prespavali u biblioteci? Pogledajte kako to izgleda (FOTO)
Copyright Profimedia

Poznata Gledstonova biblioteka u velškom selu Harden predstavlja veliku atrakciju, po mnogo čemu je posebno mesto, jer je jedina biblioteka u Velikoj Britaniji u kojoj čitaoci mogu i da prespavaju, prenose svetski mediji.

Biblioteka nosi ime čuvenog političara i četvorostrukog premijera Velike Britanije Vilijama Juarta Gledstona (1809-1898), koji je posedovao ovo zdanje i zaveštao ga svom zavičaju. Osnovu biblioteke u Hardenu čini njegova lična kolekcija od 32.000 knjiga, međutim taj broj se vremenom uvećavao, tako da sada ima više od 150.000 naslova.

Profimedia
 

Prvi gosti prenoćili pre više od 100 godina

Biblioteka u Velsu je otvorena za javnost 1894, a prvi gosti su prenoćili u njoj 1906. godine. U njoj se nalazi 26 soba, čitaonica, udobni saloni za opuštanje gde se mogu voditi razgovori i piti čaj. Biblioteka sadrži i restoran u kojem je tokom celog dana u ponudi sveža hrana, a održavano prostrano imanje idealno je za uživanje u dugim šetnjama.

Profimedia
 

Među posetiocima su ljubitelji knjiga različitih profila, od studenata, naučnika, istraživača, pisaca, do radoznalih turista. U Gledstonovoj biblioteci se organizuju različite manifestacije za posetioce kao što su posete pisaca i radionice kreativnog pisanja.

Već 10 godina, tradicionalno početkom septembra, održava se "Gledfest", festival na kojem se organizuju javna čitanja, predavanja, nastupi poznatih književnika i drugih ličnosti iz sveta kulture. Ove godine taj skup u selu Harden je održan 8. i 9. septembra.

Profimedia
 

Gledstonova kćerka Meri Dru rekla je da je njen otac želeo da "ponudi knjige koje nisu imale čitaoce onim čitaocima koji nisu imali knjige".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike