Sve tajne veličanstvene opatije Admont: Šta krije najveća manastirska biblioteka na svetu? (FOTO)

22.08.2023

15:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Među policama i zidovima se tokom vekova akumuliralo oko 70.000 knjiga

Sve tajne veličanstvene opatije Admont: Šta krije najveća manastirska biblioteka na svetu? (FOTO)
Copyright Profimedia

Manastirski kompleks Admont je nastao kao posthumna želja svete Eme Krške, koja je 1043. godine poklonila zemlju episkopu Balduinu Salcburškom. Trideset godina kasnije, 1074. godine, iz Salcburga su stigli prvi monasi benediktinci i vrlo brzo su Admontovi prepisivači bili među najznačajnijim u srednjovekovnoj Evropi. Кroz njihove ruke prolazile su filozofske i medicinske rasprave, poezija i teologija sa celog kontinenta i sa mediteranskih obala.

Profimedia
 

200.000 tomova

Prelepa manastirska biblioteka je završena 1776. godine, a glavna prostorija predstavlja kasnobarokno blago - dimenzija 79 x 14 m, sa dva sprata obloženih policama za knjige, sedam fresaka koje krase plafone i drvenim skulpturama od lipe. Ovde se nalazi i  60 prozora: 40 je vidljivo, a 20 je iza kamufliranih vrata koja omogućavaju pristup gornjoj galeriji. 

Među policama i zidovima biblioteke se tokom vekova akumuliralo oko 70.000 knjiga (u celom manastiru ima 200.000 tomova), sa 1.400 rukopisa iz 8. veka i knjigama iz 16. veka, od kojih su neke inkunabule - najstarije štampane knjige. 

Profimedia
 

Knjige nisu jedino blago

Serija fresaka koje krase kupole predstavlja vezu između religije, umetnosti i nauke, veoma progresivan koncept koji se održao do danas. U centralnoj kupoli tema je hrišćansko Otkrovenje, dok su u ostalih šest kupola protagonisti nauka i umetnost. Mermerni pod se poigrava perspektivom svojim geometrijskim uzorkom, koji kao da prati stepenice koje vode do polica.

Profimedia
 

Benediktinska opatija Admont proširila je svoju kulturnu aktivnost 2003. godine otvaranjem četiri muzeja: istorije umetnosti, gotičke umetnosti, savremene umetnosti i istorije prirode. U prvom su izložene slike i skulpture od romanike do baroka, kao i mitre i misnice sa složenim vezom koje su rađene za opate iz Admonta.

250.000 primeraka insekata

U drugom su izloženi komadi iz crkava koje su pripadale opatiji, treći, posvećen umetnosti, sadrži kolekciju Hanesa Švarca. Dok prirodni održava blisku vezu sa Nacionalnim parkom Gesojze, rezervatom u blizini Admonta, savršenim za planinarenje. Ovaj muzej duguje svoje postojanje ocu Gabrijelu Štroblu, monahu koji je 1886. godine imao samo dvadeset godina i strast prema insektima. Tokom četrdeset godina prikupio je više od 250.000 primeraka koji su sada izloženi, navodi Nacional Geographic.

Profimedia
 

Кao i većina manastira i opatija Admont ima veliki prostor za baštu, lekovito bilje i voćnjak sa više od hiljadu vrsta biljaka. Strateški postavljeno panoramsko stepenište u blizini bašte omogućava pogled na celinu sa šumama Nacionalnog parka Gesause i planinama Haler koje se naziru u daljini.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike