Predstava "Žensko srce u šinjelu" Mirjane Karanović premijerno u Kini: Priča o tri srpske heroine iz Prvog svetskog rata (FOTO)

14.09.2023

09:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Njihova dela ne smeju biti zaboravljena

Predstava "Žensko srce u šinjelu" Mirjane Karanović premijerno u Kini: Priča o tri srpske heroine iz Prvog svetskog rata (FOTO)
Mirjana Karanović - Copyright Nebojša Babić

Pozorišna predstava „Žensko srce u šinjelu“, u režiji Mirjane Karanović, po tekstu Mihajla Vitezovića, biće odigrana u subotu, 7. оktobra, u Srpskom kulturnom centru „Ivo Andrić“ u Pekingu.

„Žensko srce u šinjelu“ prati tri glumice koje prikazuju živote tri heroine - Milunke Savić, najodlikovanije žene vojnika u istoriji ratovanja, Flore Sends, jedine Britanke sa činom kapetana u srpskoj vojsci i Nadežde Petrović, slikarke, koja je napustila lagodnost svog života i vratila se u Srbiju da pomogne svom narodu.

Promo/Dejan Podlimac
 

Predstavu izvode glumice i koleginice sa klase Milana Nina Grahovac, Jovana Petronijević i Vesna Paštrović. One su na svoj način oživele žene koje su ostavile veliki pečat u srpskoj istoriji, a tokom predstave sudbina velikih heroina inspiriše i menja i same glumice.

Sećanje na hrabra dela velikih žena

Povodom gostovanja u Pekingu umetnice su istakle:

- Veoma nam je drago što će naša predstava biti izvedena u Pekingu i smatramo da je važno da predstavnike kulturnih institucija Kine i građane Pekinga upoznamo sa životima tri veličanstvene žene iz srpske istorije. Reč je o ženama dobrovoljcima u Prvom svetskom ratu koje su se istakle u najtežim trenucima za Srbiju i ova predstava čuva sećanje na njih i na njihova hrabra dela.

Promo/Dragan Jereminov
 

„Žensko srce u šinjelu“ premijerno je prikazana 2018. гodine, i od tada je odigrana 58 puta u mnogim gradovima širom Srbije i Republike Srpske. Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije predstava je podržana da gostuje u Srpskom kulturnom centru u Parizu, gde je odigrana pred prepunom salom u novembru 2019.

Izvođenje predstave u Srpskom kulturnom centru u Pekingu omogućeno je uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i opštine Krupanj.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike