Ples straha i besa: Predstava „Wakatt“ zatvara ovogodišnji Bitef (FOTO)

01.09.2023

15:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Biće izvedena 10. oktobra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta

Ples straha i besa: Predstava „Wakatt“ zatvara ovogodišnji Bitef (FOTO)
Copyright Promo/Sophie Garcia

Predstava „Wakatt“ Serža Emea Kulibalija zatvoriće 10. oktobra ovogodišnji Bitef. Nastala u produkciji Plesnog pozorišta Faso iz Belgije, ova predstava dovodi u pitanje ideju drugosti i straha od drugog, kritikujući tako kolonijalne prakse kroz jedinstveni plesni jezik. Autor predstave Kulibali, koreograf poreklom iz Burkine Faso, nudi sliku sveta kojim vladaju paranoja, neprihvatanje i besmislena agresija nad svim što nam nije poznato.

Promo/Sophie Garcia
 

Publici u Beogradu predstaviće se deset plesača u čije je izvođenje utkana mešavina straha i besa, dok ih prati muzika koja će se takođe izvoditi uživo na sceni. U vreme ratova, bujanja nacionalizama i sve većeg međusobnog udaljavanja ljudi, „Wakatt“ podstiče otpor ovakvim tendencijama istovremeno otvarajući prostor za promišljanje zajedničke i pravednije budućnosti.

Promo/Sophie Garcia
 

U prostoru između nade i straha

„'Wakatt’ je predstava koja se munjevito kreće u prostoru između nade i straha, revolta i potištenosti, ekstaze i ludila“, piše Mikael Belon u kritici predstave koju je objavio za belgijski javni servis Bri (Bruzz). Đia Kurles u svom prikazu za Njujork tajms navodi kako "Wakatt" nije samo ples već i vid postojanja.

Ova predstava zatvoriće ovogodišnji Bitef 10. oktobra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, sa početkom u 20 časova.

Promo/Sophie Garcia
 

Ulaznice za 57. Bitef zvanično su puštene u prodaju 30. avgusta.  

Pod sloganom „Snago, ne pristaj da budeš nečija“ publika 57. Bitefa biće u prilici da u glavnom programu pogleda predstave koje stižu iz Nemačke, Litvanije, Mađarske, Švedske, Grčke, Burkine Faso, Belgije i Srbije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike