Rodila je ćerku u 64. godini i crtala svake noći kad bi ona zaspala: Džulija Pejton-Džons svoja dela predstavlja u Beogradu (FOTO/VIDEO)

04.09.2023

11:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Autorka kaže da svoje crteže vidi kao način da prikaže plime i oseke porodičnog života, beležeći sve ono što se dešava tokom dvadeset četiri sata

Rodila je ćerku u 64. godini i crtala svake noći kad bi ona zaspala: Džulija Pejton-Džons svoja dela predstavlja u Beogradu (FOTO/VIDEO)
Džulija Pejton Džons - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Čuvena britanska kustoskinja, direktorka galerije i umetnica, Džulija Pejton-Džons juče je u galeriji X Vitamin u Beogradu u otvorila izložbu crteža i predstavila istoimenu knjigu "Pijin svet". Crteži koji su objavljeni u knjizi ekskluzivno će biti izloženi u galeriji do 5. oktobra.

Privatna arhiva
 

Dama Britanske imperije

Pored toga, posetioci su u prilici da vide animirani film koji je premijerno prikazan za Međunarodni dan porodice na Piccadilli Lights, Piccadilli Circus u Londonu. Džulija Pejton-Džons se u svojoj dugogodišnjoj karijeri kustoskinje i direktorke galerije Serpentine u Londonu istakla svojim radom, a za izuzetan doprinos međunarodnoj kulturi i razvoju britanske kulturne scene dobila je titulu Dame Britanske imperije.

Ipak, široj javnosti je privukla pažnju tako što je nakon dvadeset pet godina u galeriji Serpentine hrabro promenila pravac, postavši majka sa 64 godine i započela novi posao u Thaddeus Ropac, komercijalnoj galeriji međunarodnog priznanja.

Tanjug/Jadranka Todorović
 

- Veliko mi je zadovoljstvo i čast što sam dobila poziv baš od galerije X Vitamin da pokažem svoj rad. Srećna sam što se ovo dešava u Beogradu, u koji dolazim drugi put, sada u svojstvu umetnice. Prvi put je to bilo u Muzeju savremene umetnosti. Divno je vratiti se u ovaj prelepi grad, sada okružena svojim radovima i zahvalna sam što ste došli da ga vidite. Ovde su slike, crteži, animirani film i naravno knjiga "Pijin svet" i kao što pretpostavljam da znate, reč je o priči i životu sa mojoj ćerkom tokom perioda od godinu dana, koji sam dokumentovala na dnevnom nivou, svake večeri kad bi ona zaspala. I ovo je jedan deo tog rada u kome se nadam da ćete uživati - izjavila je Džons na otvaranju izložbe.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Dnevnik života uoči i tokom pandemije

Kustoskinja galerije X Vitamin, Ksenija Marinković je u prisustvu brojnih posetilaca i ljudi iz javnog i kulturnog života Beograda, razgovarala sa autorkom, prisetila se kako su se njih dve upoznale i kako je došlo do ideje da se baš u Beogradu predstavi "Pijin svet". Kroz ovaj razgovor prisutni su mogli da saznaju mnogo zanimljivih detalja iz života umentice, kao i intimne priče vezane za nastanak ovog dela.

Tanjug/Jadranka Todorović
 

Inače, knjiga "Pijin svet" objavljena je 2021. godine, odmah posle godine pandemije. Ova prelepa serija crteža koju je umetnica stvarala svake večeri kada bi njena ćerka otišla u krevet, sadrži vizuelni dnevnik njihovih života uoči i tokom pandemije. Knjiga je istovremeno i zapis ovog vremena i poklon Piji na koji će se osvrnuti u budućnosti. Autorka kaže da svoje crteže vidi kao način da prikaže plime i oseke porodičnog života, beležeći sve ono što se dešava tokom dvadeset četiri sata.

Tanjug/Jadranka Todorović
 

Ovaj projekat je podržan od strane Ministarstva kulture Srbije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike