Sa povezom na očima prođite kroz "Plavu izložbu" i osetite kako slepe osobe doživljavaju umetnost (FOTO)

07.09.2023

16:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Osmišljena je sa ciljem da se umetničko nasleđe približi slepim i slabovidim ljudima i da se videćoj publici ponudi drugačiji doživljaj i sagledavanje likovne umetnosti

Sa povezom na očima prođite kroz "Plavu izložbu" i osetite kako slepe osobe doživljavaju umetnost (FOTO)
Copyright Promo/Bojana Janjić

U fotofinišu „Plave izložbe“, 9. septembra u 14 i 16 sati, pozivamo vas da dela iz zbirki Muzeja savremene umetnosti iskusite u mraku, baš onako kako slepe osobe vide fotografije, slike, crteže, kolaže, grafike, video umetnost.

Promo/Bojana Janjić
 

Sa povezima na očima, aktiviraćemo druga čula, osluškivaćemo, dodirivati, mirisati, a uz pomoć Borisa Dončića, vodiča na neviđeno, kretaćemo se kroz „Plavu izložbu“ i istraživati umetnička dela iz muzejskih zbirki.

Promo/Bojana Janjić
 

Doživljavanje umetnosti celim telom

„Plava izložba“ je osmišljena sa ciljem da se umetničko nasleđe približi slepim i slabovidim ljudima i da se videćoj publici ponudi drugačiji doživljaj i sagledavanje likovne umetnosti. Gledanje umetničkih dela u mraku omogućili su studenti vajarstva na Fakultetu likovnih umetnosti. Oni su izradili prostorne, zvučne i taktilne interpretacije koje nam daju šansu da umetnost doživimo celim telom i iscrpnije istražmo potencijale umetnosti.

Promo/Bojana Janjić
 

Vođenje na neviđeno se praktikuje u manjim grupama i neophodno je da se unapred prijavite na adresu [email protected]. Kretanje kroz postavku olakšavaju taktilne, tiflo trake na podu, ali je daleko važnije poverenje koje u mraku dajemo vodiču i drugim ljudima u grupi.

Promo/Bojana Janjić
 

„Plava izložba“ je produžena i traje do 25. septembra. Do kraja izložbe biće organizovano još jedno vođenje na neviđeno, a tačni temini će biti blagovremeno objavljeni.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike