Holivud se nije pojavio, ali je glamur Šarlote Rempling na crvenom tepihu bio dovoljan: Otvoren filmski festival u Veneciji (FOTO)

31.08.2023

07:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Prve festivalske večeri održana je i ceremonija dodele Zlatnog lava za životno delo italijanskoj rediteljki i scenaristi Lilijani Kavani

Holivud se nije pojavio, ali je glamur Šarlote Rempling na crvenom tepihu bio dovoljan: Otvoren filmski festival u Veneciji (FOTO)
Copyright Profimedia

Jubilarni 80. Međunarodni filmski festival u Veneciji svečano je otvoren sinoć projekcijom filma ''Komandant'' reditelja Edoarda De Anđelisa.

To je priča o Salvatoreu Todaru, italijanskom mornaričkom oficiru i podmorničaru koji je vukao na sigurno čamce za spasavanje noseći preživele sa brodova koje je potopio tokom bitke za Atlantik u Drugom svetskom ratu, prenela je agencija Ansa. Podmornica iz tog perioda specijalno za tu priliku izložena je na trgu Svetog Marka.

Profimedia
 

Italijanska glumica Katerina Murino otvorila je festival retrospektivom posvećenom periodu od 80 godina trajanja ove manifestacije tokom koje su prikazane ranije dodele Zlatnog lava.

Profimedia
 

Nagrada za životno delo

Prve festivalske večeri održana je i ceremonija dodele Zlatnog lava za životno delo italijanskoj rediteljki i scenaristi Lilijani Kavani. Nagradu poznatoj rediteljki uručila je engleska glumica Šarlota Rempling.

Profimedia
 

Rempling je govorila o svojoj saradnji sa glumcem Dirkom Bogardom u filmu Kavanijeve "Noćni portir", a potom je na scenu izašla 90-godišnja rediteljka.

Profimedia
 

Ona je govorila o značaju žena filmskih stvaralaca, a njen najnoviji film "L’Ordine del Tempo" prikazan je danas konkurencije.

Festival će trajati do 9. septembra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike