Film "Heroji Halijarda" će pre Beograda, Novog Sada, Podgorice, Vašingtona i Beča biti prikazan u jednom srpskom selu

24.08.2023

15:00

0

Reditelj Radoš Bajić bio je domaćin 5. Sabora violinista Srbije

Film "Heroji Halijarda" će pre Beograda, Novog Sada, Podgorice, Vašingtona i Beča biti prikazan u jednom srpskom selu
Scena iz filma "Heroji Halijarda" - Copyright Promo/CONTRAST STUDIOS

Proslavljeni srpski glumac, reditelj i scenarista Radoš Bajić bio je domaćin 5. Sabora violinista Srbije koji se tokom vikenda održao u gornjomilanovačkoj varošici Pranjani i tom prilikom najavio da će upravo meštani ovog kraja, pre Beča i mnogih svetskih metropola imati priliku da pogledaju film, o čuvenoj misiji Halijard u kome su, i te kako imali učešće i koji govori o junaštvu njihovih predaka.

Promo/Contrast Sudios
 

- Radostan sam i srećan što je ovo Srbija, zadovoljan što sam u kraju gde je Bog darivao šakom i kapom, gde god da pogledate svuda samo lepota. Ovde, braćo i sestre, na obroncima Suvobora podno Ravne gore, pre više od sedam decenija vodila se najteža bitka za samosvojnost i trajanje srpskog naroda.

Ovde, sa slavne Ravne gore, zabrinut i zagledan u budućnost svoga naroda, veliki oficir, veliki đeneral, strateg Dragoljub Draža Mihailović gledao je i levo i desno, prema Srbiji i razmišljao kako da se sačuvamo. Leta 1944.godine, ovde u slavnim Pranjanima dogodila se jedna velika operacija koja je danas, Gospodu Bogu hvala u slobodi koju smo stekli, koja je danas živa i koju ne možemo, ne smemo i ne treba više da skrivamo - rekao je za RINU Radoš Bajić.

Najveća akcija u istoriji svetskog vazduhoplovstva

Bajić je dodao da olako izgovara imena većine suvoborskih sela poput Pranjana, Družetića, Leušića, Matovića, Brezne Koštunića jer je zadnjih pet godina proveo sa meštanima ovog kraja.

- Ovde su sa aerodroma, na Galovića polju, Srbi pokazali da su narod sa dušom, da su narod dobročinstva, humanosti i da su veliki heroji. Na mene je Bog bacio svoju volju i dao mi pretežak zadatak i veliku čast da budem autor velikog projekta o velikoj akciji koja je najveća akcija spašavanja savezničkih pilota u istoriji svetskog vazduhoplovstva iza neprijateljskih linija koji smo , Bogu hvala uspeli da završimo - rekao je Bajić.

RINA
 

Zahvalan na gostoprimstvu meštana Pranjana, čuveni reditelj je naglasio da će upravo oni među prvima moći da vide njegovo filmsko ostvarenje već u septembru.

- Pre Beograda, Novog Sada , Niša, Banja Luke, Podgorice, Vašingtona i Beča u Pranjanima će se videti film prilikom obeležavanja operacije Halijard. Zahvalan sam svih seljacima Suvobora, svima vama koji ste nam u dramatičnim danima prošle godine kada smo preko 60 dana snimali, pomogli šakom i kapom. Velika mi je radost što danas mogu izraziti ogromnu zahvalnost meštanima i MZ Pranjani, seljanima, varošanima, celoj opštini Gornji Milanovac na čelu sa predsednikom Dejanom Kovačevićem - zaključio je Bajić.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike