Radoš Bajić o skandalu u Sarajevu: Ovo je bruka, siguran sam da ih je sramota, trebalo bi da mi se javno izvine

24.08.2023

13:30

2

"Gde nisam poželjan, moja noga neće kročiti. Pozivam direktora SFF Jovana Marjanovića da bude moj gost u Beogradu i da porazgovaramo o svemu."

Radoš Bajić o skandalu u Sarajevu: Ovo je bruka, siguran sam da ih je sramota, trebalo bi da mi se javno izvine
Moj život – moja priča (6) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Iako je na Sarajevo film festivalu (SFF) prikazano samo dva minuta i 45 sekundi trejlera filma "Heroji Halijarda", Radoša Bajića, čija premijera je zakazana za 10. oktobar, to je bilo dovoljno da dođe od skandala, u kojem je film Radoša Bajića optužen za revizionizam.

Promo/Contrast Sudios
 

Reditelj Radoš Bajić je celu novonastalu situaciju ocenio kao veliku bruku Sarajevskog filmskog festivala.

Postao sam zvezda Sarajevo film festivala

- Ni kriv ni dužan postao sam zvezda Sarajevo film festivala. Veoma volim Sarajevo, kao i Bosnu i Hercegovinu, zvala se ona Republika Srpska ili Federacija. U tom gradu sam napravio svoje prve profesionalne korake kao glumac sa 21 godinom u filmu "Sarajevski atentat" Veljka Bulajića. Proveo sam više vremena za tih osam godina u hotelu "Evropa" nego u svom selu.

Promo/Contrast Sudios
 

Posle tog filma snimio sam "Partizansku eskadrilu", "Vrhove Zelengore", "Vanbračna putovanja" i druge projekte. Boravio sam tada u celoj Bosni i nikad ne mogu da zaboravim te dane.

Posle nesreća devedesetih godina, koje su najviše pogodile tu zemlju, verovao sam da se danas tamo nešto promenilo. Mislio sam da vreme leči neke rane i radovao se odlasku u Sarajevo. Nisam bio tamo 30 godina i sada, kad se ovo sve dogodilo, i dalje gledam blagonaklono na festival. I sada mogu da kažem mnoge dobre stvari o njemu - izjavio je Bajić, za emisiju "Usijanje" TV Kurir.

Ovo nije moja bruka

On je celu situaciju okarakterisao kao veliku bruku.

- Ne bih rekao da je ovo skandal, već da je ovo bruka. Svakako ne moja. Ovo je bruka koja pokazuje jednu mizernost i primitivizam i jedan brlog, koji je, nažalost, ono što jeste.

Mislio sam da smo krenuli negde napred. Filmu "Heroji Halijarda" posvetio sam pet godina. Idemo dalje raširenih krila. Nadam se da će publika, kad vidi film 10. oktobra u Beogradu, biti zadovoljna.

FCS promo
 

On je istakao da nema povratka u Sarajevo.

- S "Halijardom" smo završili. Gde nisam poželjan, moja noga neće kročiti. Pozivam direktora SFF Jovana Marjanovića da bude moj gost u Beogradu i da porazgovaramo o svemu. Siguran sam da je njih sve sramota. Oni treba da mi upute javno izvinjenje. Gde su tu ljudske i umetničke slobode? Događaj o kome smo pričali nema veze s filmom i umetnošću, već je lokalni bućkuriš - zaključio je Bajić.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike