Kultni roman "Hajduk u Beogradu" kao predstava u Dadovu: Munjevita prolaznost prvih poljubaca (FOTO)

10.04.2023

16:00

0

Dečja knjiga Gradimira Stojkovića bila je inspiracija za mlade glumce

Kultni roman "Hajduk u Beogradu" kao predstava u Dadovu: Munjevita prolaznost prvih poljubaca (FOTO)
Predstava "Hajduk u Beogradu" - Copyright Predrag Mitić

Na sceni Omladinskog pozorišta Dadov u ponedeljak, 10. aprila u 20 časova, održaće se premijera predstave "Hajduk u Beogradu" .

Kultni roman Gradimira Stojkovića dočekao je da postane inspiracija za uobličenje dramskog teksta mladog Nikole Đonovića. 

Problem prihvatanja, poverenja, zaljubljivanja i iskušenja mladog čoveka, fenomen koji ne zastareva, koliko god mu inovacije i tehnološki prevrati u komunikaciji menjali obličje.

Predrag Mitić
Scena iz predstave "Hajduk u Beogradu"

Godine koje su prošle od 1985. kada se ovaj roman našao pred očima prvih čitalaca, donele su nove ritmove generacija, melodije i veštine snalaženja, pa se u tom odrazu treće dekade 21. veka ogleda i generacija završnog razreda beogradske osnovne škole u koju dolazi naš junak sa sela, ne očekujući da će baš tu porasati za onaj pedalj koji će ga nadvisiti u odnosu na svet dečaka i pribrojati u svet mladića!

Grubost i nežnost, surovost i pokajanje

Taj most između dve obale mladosti, sa svim svojim, često neartikulisanim željama i snagama, lakše premošćava reku života u kojoj više nismo ni klinci, a ni ozbiljni ljudi.

Samo smo hodajući svedoci transformacije i duha i tela, koji traže da u sebe prime sve ono nemoguće i nedohvatno što mašta i volja jednog tinejdžera izrode.

Predrag Mitić
Scena iz predstave "Hajduk u Beogradu"

Grubost i nežnost, surovost i pokajanje, saosećanje i potmulo ćutanje, sve su to pojave koje u vratolomnim i neočekivanim skokovima troše ili uzdižu naše junake iz odeljenja VIII 5.

Predstava "Hajduk u Beogradu", nije vajana sa ciljem kako bi, daleko bilo, prevaspitavala gledaoca, već da ga kroz zdrav smeh, praćen uzbudljivim zapletom, uvede u jednu učionicu i podseti ga da je munjevita prolaznost onog doba kada smo bili "osnovci", dokaz da je to možda jedno od najlepših i najzamršenijih čvorišta života.

Predrag Mitić
 

Režiju predstave koja je rađena po istoimenom romanu Gradimira Stojkovića potpisuje Đorđe Marković, glumac i saradnik u nastavi na Fakultetu dramskih umetnosu u Beogradu na Katedri za dikciju.

Dramatizaciju i adaptaciju romana uradio je Nikola Đonović, scenografiju Vladimir Pavlović, muzika je delo Stevana Miloševića a kostim Selene Mladenović.

U predstavi igraju: Mia Maravić, Maja Naumović, Teodosije Popović, Miloš Šolaja, Kosta Dabić, Radoš Pekić, Simon Vujić, Dunja Radisavljević, Tamara Pantović, Lana Šarić, Anđela Kopil, Zoja Maksimović i drugi.

Repriza predstave biće održana 11. aprila  u 20 časova.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike