Velike filmske zvezde i oskarovci se pridružili štrajku: Vatreni govori na Tajms skveru uz sirene i teške reči (FOTO)

26.07.2023

14:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Među okupljenima su bili Brajan Krenston, Džesika Čestejn, Brendan Frejzer, Stiv Bušemi, Elen Brstin, Vendel Pirs, Rejčel Zegler i mnogi drugi

Velike filmske zvezde i oskarovci se pridružili štrajku: Vatreni govori na Tajms skveru uz sirene i teške reči (FOTO)
Štrajk glumaca u Holivudu - Copyright Profimedia

Udruženje filmskih glumaca i američke Federacije radio i televizijskih umetnika SAG-AFTRA održalo je najveće okupljanje do sada na Tajms skveru u Njujorku, kojem je prisustvovao i najveći broj filmskih zvezda u znak solidarnosti sa kolegama koje su 12 dana u štrajku.

Profimedia
 

Među okupljenima su bili Brajan Krenston, Džesika Čestejn, Brendan Frejzer, Stiv Bušemi, Elen Brstin, Vendel Pirs, Rejčel Zegler, Majkl Šenon, Džejn Kurtin, Kristijan Slejter, Kloi Grejs Morec i mnogi drugi.

Profimedia
 

Hoće da nas vrate u prošlost

Glumci i njihovi predstavnici održali su vatrene govore na bini u centru Tajms skvera, dok su ih turisti posmatrali, a vozila u prolazu trubila u znak podrške. Navode da je revolucija striming servisa izmenila plaćanja, tantijeme i radne uslove. Oni traže i zaštitu od korišćenja veštačke inteligencije, ali i povećanja u programima zdravstvene zaštite i penzija, prenosi Glas Amerike.

Profimedia
 

- Naša industrija se drastično promenila. Mi nemamo isti biznis model kao pre 10 godina. I iako priznaju da to jeste tačno u današnjoj ekonomiji, bore se kako znaju i umeju da ostanu u istom ekonomskom sistemu koji je prevaziđen. Hoće da nas vrate u prošlost. Mi ne možemo i nećemo tako. Ono što tražimo u pregovorima nije neracionalno. Nije nepošteno - rekao je Brajan Krenston.

Profimedia
 

Alijansa filmskih i televizijskih producenata, koja pregovara u ime studija, saopštila je da je glumcima iznela "velkodušnu ponudu" koja podrazumeva najveći skok u rastu minimalne zarade u poslednjih 35 godina, između ostalih beneficija.

Profimedia
 

Ne žele da imaju posla sa necivilizovanim ljudima

Glavni pregovarač SAG-AFTRA Dankan Krebtri Ajrlend rekao je da su glumic, iako su stupili u štrajk, spremni na razgovor.

- Mi jesmo obustavili rad, ali sam ja njima rekao 12. jula da smo spremni da razgovaramo sutra i svaki dan dok ne postignemo dogovor. Jedini razlog zašto nismo tamo je što su te kompanije rekle da ne žele da imaju posla sa ljudima koji nisu civilizovani i da nisu spremne da razgovaraju neko vreme - izjavio je on.

Ranije ovog meseca, glumci su se pridružili štrajku pisaca koji je počeo u maju. Ovo je prvi put da su oba udruženja obustavila rad od 1960. godine, što je zaustavilo skoro svu televizijsku i filmsku produkciju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike