Zatvorite oči i doživite "Plavu izložbu": Vođenje na neviđeno u Muzeju savremene umetnosti (FOTO)

21.07.2023

16:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Ukoliko prepustimo svom čulu dodira, sluhu, mirisu, svom fizičkom telu da doživi umetnost, možemo jasnije iskusiti neke stvari koje nam inače izmiču iz vida

Zatvorite oči i doživite "Plavu izložbu": Vođenje na neviđeno u Muzeju savremene umetnosti (FOTO)
Copyright Promo/Bojana Janjić

Šta vidite kada zatvorite oči? Pozivamo vas da u subotu, 22. jula, tačno u 16 časova zatvorite oči u Muzeju savremene umetnosti i prepustite se Borisu Dončiću, vodiču na neviđeno kroz „Plavu izložbu“.

Plava izložba“ je osmišljena sa ciljem da se umetničko nasleđe približi slepim i slabovidim ljudima i da se videćoj publici ponudi drugačiji doživljaj i prilika za novo sagledavanje likovne umetnosti.

Promo/Bojana Janjić
 

Prepuštanje čulu dodira, sluhu, mirisu...

Muzej u svojim zbirkama broji preko 8.500 dela jugoslovenske i srpske umetnosti od početka 20. veka do danas, koja su uglavnom nedostupna slepim i slabovidim ljudima. Na „Plavoj izložbi“ predstavljeno je dvanaest dela iz zbirki Muzeja i isto toliko prilagođenih interpretacija koje su izveli studenti Vajarskog odseka Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

Izabrana dela mogu se povezati sa univerzalnim značenjima i simbolikom plave boje, tako da ne moramo nužno da vidimo boju da bismo je doživeli. Na ovakvom primeru percepcije, preplitanju univerzalno prihvaćenih i subjektivno stečenih značenja, ističe se inkluzivni momenat i poziva se na prepoznavanje i prihvatanje da svako ima pravo na svoju jedinstvenost i individualnost.

Promo/Bojana Janjić
 

Ukoliko prepustimo svom čulu dodira, sluhu, mirisu, svom fizičkom telu da doživi umetnost, možemo jasnije iskusiti neke stvari koje nam inače izmiču iz vida.

Sa povezom na očima

Vođenje na neviđeno kroz „Plavu izložbu“ odvija se tako što videća publika stavi poveze na oči, koristeći taktilne staze za kretanje kroz prostor izložbe i prateći uputstva vodiča Borisa Dončića, upušta se u avanturu višečulne šetnje i jedinstvenog iskustva. 

Pomoć u realizaciji izložbe pružio je Savez slepih Srbije, popsebno Boris Dončić bibliotekar i urednik u studiju Biblioteke Saveza slepih Srbije „Dr Milan Budimir“, kao i stručnjaci iz Škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“. Kustoskinje izložbe su Senka Ristivojević i Katarina Krstić.

Promo/Bojana Janjić
 

Izložba je opremljena tiflo trakama koje olakšavaju kretanje kroz postavku. Pored interpretacija u prostoru izložbe, informacije o izloženom delu se mogu naći na legendama koje su prilagođene slabovidima, ali i štampane na Brajevom pismu. Dodatne informacije i audiodeskripcija dostupna je na audio nosačima u prostoru izložbe, ali i na internetu, a pristup se dobija jednostavnim skeniranjem QR koda na legendi dela.

Nepohodno prijavljivanje

Autorka tekstova audiodeskripcije izloženih dela iz zbirki Muzeja savremene umetnosti je Violeta Vlaški, a tekstove su čitali Ivana Đorđević, Aleksandra Hadžić i Vladimir Jelenković.

Vođenje na neviđeno se odigrava u manjim grupama i neophodno je da se unapred prijavite na adresu [email protected]

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike