Počinje jubilarni filmski festival u Puli: U selekciji i tri srpska filma!

15.07.2023

14:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Čuvena filmska smotra obeležava 70 godina postojanja

Počinje jubilarni filmski festival u Puli: U selekciji i tri srpska filma!
Copyright Profimedia

Jubilarno 70. izdanje čuvenog Pulskog filmskog festivala biće otvoeno večeras u Areni premijerom filma “Hotel Pula” Andreja Korovljeva sa Erminom Bravom i Nikom Grbeljom u glavnim ulogama, saopštili su organizatori. Interes publike za prvim dugometražnim igranim filmom ovog pulskog reditelja je veliki, a svečanu ceremoniju otvaranja režira Patrik Lazić, dok će program voditi muzičarka i svestrana umetnica Ida Prester.

Profimedia
 

Preko 80 filmova

U selekciji Pulskog festivala se nalaze i tri srpska filma - igrani “Da li ste videli ovu ženu?” Dušana Zorića i Matije Gluščevića i “Pored tebe” Stevana Filipovića, kao i dokumentarni “Dosije Labudović: Nesvrstani” nagrađivane autorke Mile Turajlić.

Otvaranje festivala u Puli koji će doneti publici preko 80 filmova, uživo će prenositi Hrvatska radiotelevizija na Prvom programu od 21:40 časova. Pulski filmski festival ove godine slavi svojih 70 godina, pa će mnogi filmski umetnici koji su obeležili istoriju festivala i jugoslovensku kinematografiju prisustvovati manifestaciji.

U Glavnom programu 20 ostvarenja

Hrvatski autori će u konkurenciji Glavnog programa predstaviti čak 20 filmova - 13 u programu “Hrvatski film” i sedam u selekciji “Hrvatske manjinske koprodukcije". Svečane projekcije hrvatskih filmova održavaju se u Istarskom narodnom kazalištu (INK) u 19 sati, kao i u Areni od 21.30 časova, dok će se svakog narednog dana od 10 i 11 časova filmske ekipe predstaviti kroz razgovore u Festivalskom centru.

Profimedia
 

Sedam naslova u trci za Zlatnu arenu

Za Zlatne arene u programu Hrvatski film takmiči se sedam premijernih naslova: “Hotel Pula” Andreja Korovljeva, “Escort” Lukasa Nole, “Samo kad se smijem” Vanje Juranić, “Sedmo nebo” Jasne Nanut, “Smrt devojčice sa žigicama” Gorana Kulenovića, “Pamtim samo sretne dane” Nevia Marasovića. Premijeru će van konkrencije imati i dokumentarni film “Brod” Elvisa Lenića, reditelja rodom iz Pule. Najmlađi posetioci će uživati uz dečje filmske hitove “Cvrčak i mravica” Luke Rukavine i “Dnevnik Pauline P.” Nevena Hitreca. Na programu su i dugometražni dokumentarac “Veće od trauma” Vedranae Pribačić, kao i igrani filmovi “Garbura” Josipa Žuvana, “Pelikan” Filipa Herakovića, “'Sigurno mjesto” Juraja Lerotića i “Tragovi” Dubravke Turić, koji su već bili prikazivani u bioskopima.

Sedam filmskih naslova ove godine takmiči u sekciji Hrvatske manjinske koprodukcije: “Bazen beskraja” horor - triler Brendona Kronenberga sa glumcima Aleksanderom Skarsgardom i Mijom Got, drama “Čovjek bez krivnje” Ivana Gergoleta, “Majka” Zornitse Sofije, bazirana na istinitom događaju. U tom programu je i dokumentarni film “Dosije Labudović: Nesvrstani” o Titovom ličnom snimatelju, kao i crnohumorna drama “Da li ste videli ovu ženu?” sa Ksenijom Marinković u glavnoj ulozi. 

Pixabay
 

Holivudski hitovi

O prestižnim nagradama “Zlatna arena” odlučuje petočlani žiri: direktorka fotografije i snimateljka Tamara Cesarec, glumica Nives Ivanković, producentkinja Maja Popović Milojević, dramaturškinja i spisateljica Tena Štivičić i rediteljka Snježana Tribuson.

PoPularna Pula je naziv za prateći filmski program festivala koji donosi hit naslove iz Holivuda: “Openhajmer”, “Barbi”, “Asteroid City”, ali i klasik oskarovca Dušana Vukotića SF “Gosti iz galaksije” iz davne 1981. godine.

Čuvena "Leptirica"

Program “Vremeplov” u 18 sati u Kinu Valli donosi premijere rastauracija klasičnih naslova, kao što su “Događaj” Vatroslava Mimice i kultnog filma “Leptirica” Đorđa Kadijevića. U međunarodnom programu “Greater Adria” biće prikazan novi film sa španskom glumicom Penelope Kruz “Beskrajna ljubav” i “Pored tebe”, novi triler srpskog režisera i montažera Stevana Filipovića (“Šišanje”, “Šejtanov ratnik”).

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike