Ljiljana Stjepanović otvorila 5. Somborski filmski festival: Aktuelni filmovi, vožnja oldtajmerima i izložba plakata (FOTO)

12.07.2023

14:00

0

U naredna četiri dana, publika će imati priliku da pogleda selekciju u više programskih celina

Ljiljana Stjepanović otvorila 5. Somborski filmski festival: Aktuelni filmovi, vožnja oldtajmerima i izložba plakata (FOTO)
Ljiljana Stjepanović - Copyright Somborski festival/Slobodan Jotić

- Veliko mi zadovoljstvo i čast što imam priliku da najavim početak 5. Somborskog filmskog festivala i prikazivanja filmova u ovom prelepom gradu, jednom od najlepših u Srbiji poznatom po pesnicima, slikarima, umetnicima, pogotovo što se ove godine održava pod sloganom "Za one koji dolaze".

Somborski festival/Slobodan Jotić
 

Slogan nas podseća da je manifestacija posvećen mladosti, onome što nas nadahnjuje, onome što dolazi, onome što je naša budućnost - ovim rečima je Ljiljana Stjepanović poznata srpska glumica, u prepunom Atrijumu Gradske kuće u Somboru, 5. Somborski filmski festival.

Prikazan poslednji film Puriše Đorđevića

Svečanost otvaranja 5. Somborskog festivala su vodili glumci Žarko Stepanov i Nina Grahovac, nakon čega je održana projekcija debitantskog filma Nine Ognjanović „Ovuda će proći put“, a zatim je prikazano poslednje ostvarenje Mladimira Puriše Đorđevića „Usta puna zemlje“..

- Svežina i aktuelnost 5. izdanja Somborskog filmskog festivala ogleda se u njegovom filmskom repertoaru. U sve četiri programske selekcijama uočićete oznaku koju daju oni koji dolaze – mladi, nesputani mudri, hrabri - izjavila je Vesna Šašić, direktor Somborskog filmskog festivala i dodala:

Somborski festival/Slobodan Jotić
 

- Pored filmova za publiku smo pripremili i brojne prateće programe. Oni predstavljaju neku vrstu dopune filmova, njihov komentar, zanimljiv dijalog, kao i mogućnost da letnje dane i večeri Somborci i drugi gosti provedu na lep način.

Svečanosti otvaranja je prethodilo otvaranje izložbe „Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1970-1979.“, kao i vožnja oldtajmerima, dok je publika tokom večeri mogla da pogleda na drugim lokacijama još neka filmska ostvarenja.

Somborski festival/Slobodan Jotić
 

U Kabareu Narodnog pozorišta prikazan je film “Usekovanje” reditelja Siniše Cvetića, dok je u Dvorištu Gradskog muzeja održana projekcija filma “Sitne priče” koji potpisuje reditelj Szász Attila.

Selekcija filmova u više programskih celina

U naredna četiri dana, tokom trajanja ove međunarodne filmske smotre koja je posvećena kinematografiji Dunavsko-panonske regije, publika će imati priliku da pogleda selekciju filmova u više programskih celina – Glavni program, Selekcija filmova mladih autora, Panorama mađarskog filma i prateći program u okviru koga je i selekcija “Kad bi Sombor bio Holivud”, koju potpisuje selektor Dejan Dabić.

Somborski festival/Slobodan Jotić
 

Žiri koji će ocenjivati ostvarenja u Glavnom programu su Dušan Milić, reditelj, scenarista i producent, Ana Vučković Denčić, novinarka, dramaturškinja i književnica, i Tamara Aleksić, glumica. Selekciju filmova mladih autora vrednovaće reditelj Goran Nikolić, glumica Danica Radulović i glumac Nikola Šurbanović.

Somborski festival/Slobodan Jotić
 

Drugi dan Festivala biće posvećen promociji knjiga Filmskog centra Srbije: „Srpski film: Pedesete“ Saše Radojevića i „Kritički vodič kroz srpski film 2018-2022.“ Đorđa Bajića i Zorana Jankovića. U večernjim časovima održaće se projekcije filmova: „Dobrodošao kući brate“, „Jahači“, „Ni bez tebe“ i „Kajmak“.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike