Otkrivena bista Dejana Medakovića u Karlovačkoj gimnaziji: Renesansna ličnost svetskog formata (FOTO)

08.07.2023

10:00

0

Kruna obeležavanja stogodišnjice rođenja velikana naše kulture i nauke

Otkrivena bista Dejana Medakovića u Karlovačkoj gimnaziji: Renesansna ličnost svetskog formata (FOTO)
Otkrivanje biste Dejana Medakovića u Karlovačkoj gimnaziji - Copyright Tanjug/Ministatsvo kulture/Goran Zlatković

Bista akademika Dejana Medakovića juče je otkrivena u Karlovačkoj gimnaziji, gde je ministarka kulture Srbije Maja Gojković poručila da je to kruna obeležavanja stogodišnjice rođenja velikana naše kulture i nauke.

Tanjug/Ministatsvo kulture/Goran Zlatković
 

Na svečanosti u Sremskim Karlovcima, prisustvovali su Gojković, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, članovi porodice Medaković, članovi Odbora za obeležavanje jubileja i poštovaoci akademika, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Veličanstven naučni opus i posvećen rad

U svom obraćanju, Gojković je istakla da veličanstven naučni opus, marljiv i posvećen rad Medakovića (1922-2008) na očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta, predstavljaju jednu od stožernih tačaka našeg celokupnog stvaralaštva dvadesetog veka.

- Erudita najplemenitije vrste i renesansna ličnost svetskog formata, istovremeno je do najsitnijih detalja poznavao svoj narod, njegovu istoriju i kulturu, i bez greške umeo da prepozna ko su nam prijatelji u burnim vremenima i teškim okolnostima - ocenila je Gojković.

Prema njenim rečima, Medakovićevom dragocenom zaveštanju moramo se vraćati uvek iznova, jer u njemu, između ostalog, možemo pronaći odgovore na pitanja koja su vanvremenska, a njegova nam je mudrost danas preko potrebna, u savremenom svetu punom izazova.

Tanjug/Ministatsvo kulture/Goran Zlatković
 

- Zato je jako važno da se i nakon prestanka formalnog obeležavanja veka od njegovog rođenja, neprestano podsećamo na Medakovića i nikada ne dopustimo da globalni duh vremena i moderne reke zaborava odvedu njegovo delo na slepi kolosek kolektivnog pamćenja - dodala je ministarka.

Tri biste Dejana Medakovića

Gojković je rekla da je posebno ponosna što Ministarstvo kulture u kontinuitetu podržava izdavanje Medakovićevih "Izabranih dela iz istorije umetnosti", kao što je i izdanje  monumentalnog dela "Srpski slikari 18-20. veka".

- Kako bismo na adekvatan način upotpunili ovu značajnu godišnjicu, odmah smo prihvatili inicijativu Vukove zadužbine i Izdavačke kuće "Prometej" i opredelili sredstva za livenje tri biste Dejana Medakovića - podsetila je Gojković.

Tanjug/Ministatsvo kulture/Goran Zlatković
 

 

Prema njenim rečima, biste će pored Karlovačke gimnazije biti postavljene i u drugim  ustanovama koje su obeležile njegov život i rad - u Vukovoj zadužbini, i ostaje da se vidi da li u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti ili Matici srpskoj.

- Svaki korak, makar bio i simboličan, i svaki čin odavanja zaslužene počasti velikanima naše istorije, zalog su za lepšu i izvesniju budućnost naroda i države, upravo onoj kojoj su  Medaković i njegovi savremenici posvetili svoj život i delo - zaključila je Gojković.

Bonus video:

   

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike