Magična izložba u Narodnom pozorištu na kojoj ćete videti baletanke sa potpisom slavne Ivanke Lukateli (FOTO)

02.06.2023

15:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovu uzbudljivu postavku je priredila baletski kritičar i pedagog Milena Jauković

Magična izložba u Narodnom pozorištu na kojoj ćete videti baletanke sa potpisom slavne Ivanke Lukateli (FOTO)
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

U okviru svečanog obeležavanja stogodišnjice Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, sinoć je u Muzeju nacionalnog teatra otvorena izložba "Jedan vek Baleta - drugih pedeset godina", koja obuhvata period od 1973. do 2023. godine.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Brojne fotografije čuvenih baletskih umetnika

Ovu uzbudljivu postavku je priredila baletski kritičar i pedagog Milena Jauković.

- Izložba je okrenuta prikazu celokupne baletske produkcije u proteklih pedeset godina, ukazujući na ona koreografska ostvarenja i scenske postavke koje su imale naročiti uticaj i ostvarile značajan uspeh u vremenu u kome su nastale. U tom periodu premijerno je izvedeno 99 baletskih ostvarenja na Velikoj sceni i 14 na Maloj sceni, što nas upućuje na impozantan podatak o ukupno 113 realizovanih premijera – istakla je Jaukovićeva i dodala:

Tanjug/Sava Radovanović
 

- Ovaj retrospektivni uvid u baletski repertoar pretežno će biti pružen kroz brojne fotografije, na kojima će se naći najistaknutiji baletski umetnici i članovi baletskog ansambla. Izložbeni prostor, pored ostalog, obogaćen je i autentičnim baletskim kostimima, scenskom rekvizitom, kao i originalnim skicama idejnih scenografskih rešenja.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Izložba podeljena na dva segmenta

Izložba je realizovana u saradnji sa Muzejom pozorišne umetnosti Srbije u kojem je 31. maja otvorena postavka "Jedan vek Baleta - prvih 50 godina", autorke Jelice Stevanović.

- Izložba je podeljena na dva segmenta: prvim dočaravamo scenski doživljaj kroz scenografske skice i figure nekih najznačajnijih baletskih umetnika, dok u drugom oživljavamo scenske živote osamnaest od preko sto realizovanih baletskih naslova. Odabir nije bio lak, težnja je bila da se prikažu vodeći baletski umetnici i predstave kreirane u što više različitih stilova i žanrova, sa najviše uspeha u zemlji i inostranstvu, najdužim scenskim trajanjem i najboljim kritikama - napominje Stevanović.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Zlatna istorija

Umetnička direktorka Baleta Narodnog pozorišta Ana Pavlović podseća da su povodom ovog značajnog jubileja osmišljene brojne aktivnosti koje imaju za cilj da se na dostojan način obeleži taj trenutak.

- Posle veoma zapažene premijere baleta "Gusar" kojom smo obeležili kraj jedne epohe, a istovremeno svečano ušli u novu, otvorili smo izložbu koja će nas kao vremeplov provesti kroz zlatnu istoriju našeg Baleta. Ovaj svojevrsni artefakt predstavlja svedočanstvo jednog veka koji je iza nas, ali  i postavlja temelje za buduću epohu. Dragoceni su momenti koji su sačuvani i mogućnost da zavirimo u vreme u kojem su živeli i stvarali naši najistaknutiji baletski umetnici. Željno iščekujemo i novu premijeru - „Baletski triptih“ koji predstavlja omaž prošlom vremenu, ali u novoj viziji savremene koreografije i samim tim spaja vreme kroz dimenziju prošlosti i budućnosti - najavljuje Ana Pavlović.

Izložba u Muzeju Narodnog pozorišta biće otvorena do marta 2024. godine.         

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike