Tragedija žene u logoru i nedokazivi zločin: „Lutka sa kreveta 21“ premijerno u SNP

21.03.2022

11:30

0

Autor: Dejan Ćirić

„Priča je toliko aktuelna da nećete verovati da je tekst pisan pre više od pedeset godina“, ističe reditelj Slobodan Branković i dodaje da je ovo tekst koji vraća „glas“ ženama

Tragedija žene u logoru i nedokazivi zločin: „Lutka sa kreveta 21“ premijerno u SNP
Lutka sa kreveta br 21 _foto Petar Kujundžić - Copyright Predstava "Lutka sa kreveta 21" Promo/Petar Kujundžić

Savremena domaća drama „Lutka sa kreveta 21“ hrabro otvara teme o kojima se čak i danas slabo i stidljivo govori. Drama Đorđa Lebovićeva postala je gotovo arhetipski model tragedije nedokazivog zločina i, što je važnije, otvorila je poseban problem tragedije žene u logoru.

Priča o Vilmi, bivšoj logorašici „Kuće lutaka“, njenom životu, izborima i dilemi da li progovoriti o zločinu ili ne, premijerno će biti prikazana na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta 25. marta.

Predstava "Lutka sa kreveta 21" Promo/Petar Kujundžić
 

- Priča je toliko aktuelna da nećete verovati da je tekst pisan pre više od pedeset godina - ističe reditelj Slobodan Branković i dodaje da je ovo tekst koji vraća „glas“ ženama:

- Mislim da „ženski glas“ napokon postaje važna tema našeg društva i između ostalog ova predstava i jeste posveta tome i puna podrška da se taj glas čuje.

Predstava "Lutka sa kreveta 21" Promo/Petar Kujundžić
 

Kada je, posle deset godina, uhvaćen glavnokomandujući logora, koji je sa novim identitetom postao ugledni nemački advokat, „Lutka“ i druge njene preživele saputnice pozvane su da svedoče protiv njega, a jedina koja je pristala, puna nezaceljenih duševnih i fizičkih rana, bila je ona! Bivši esesovac i komandant logora bezočno stupa s njom u kontakt - dolazi joj u kuću, spretno uvlači u raspravu o budućem suđenju i postavlja pravne zamke za njenu odluku o svedočenju.

Predstava "Lutka sa kreveta 21" Promo/Petar Kujundžić
 

- Ovo je drugi tekst Đorđa Lebovića koji postavljamo na scenu. Nakon „Nebeskog odreda“, pozornica je otvorena i „Lutki sa kreveta 21“. Upravo je ovo pravac u kom želimo da idemo. Pozorište u velikoj meri treba da bude platforma na kojoj ćemo otvarati i teme o kojima se u društvu nevoljno govori. Pozorište treba da bude platforma koja daje glas onima kojima je on oduzet. Verujem da sa ovom, ali i mnogim drugim predstavama na repertoaru, to i radimo - objašnjava direktor Drame Srpskog narodnog pozorišta Milovan Filipović.

Predstava "Lutka sa kreveta 21" Promo/Petar Kujundžić
 

Predstavu „Lutka sa kreveta 21“ koju Srpsko narodno pozorište radi u koprodukciji sa Kulturnim centrom Pančeva, BEO Artom i Savezom dramskih umetnika Vojvodine, režira Slobodan Branković, adaptaciju potpisuje Ana Đorđević, dramaturškinja je Nikolina Đukanović, a scenografkinja i kostimografkinja Minja Poljak.

Glavne uloge tumače Jasmina Večanski Kujundžić, Branislav Jerković, Jugoslav Krajnov i Marko Marković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike