Skulpture iz vremena Jugoslavije: „Autonomija oblika“ predstavlja dela naših značajnih umetnika (FOTO)

16.05.2023

16:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Ulaz na izložbu je besplatan

Skulpture iz vremena Jugoslavije: „Autonomija oblika“ predstavlja dela naših značajnih umetnika (FOTO)
Copyright Promo/Vladimir Popović

Izložba skulptura „Autonomija oblika” biće otvorena u Galeriji Vasić (Kosovska 16) u četvrtak, 18. maja u 19 časova i trajaće do 17. juna.

Na ovoj izložbi odabrana selekcija skulptura srednjih i malih formata niza značajnih umetnica i umetnika srpskog i nekadašnjeg jugoslovenskog kulturnog prostora prilika je za pokušaj razmatranja procesa promena u oblikovnim postupcima i u samoj definiciji discipline skulpture u periodu posleratnog poznog modernizma u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog veka.

Promo/Vladimir Popović
 

U tom periodu, kako ističe Jerko Denegri, skulptura se kretala od napuštanja klasičnih postupaka i transformacije prikazivačkih tema (portreta, muškog i ženskog akta) prema autonomiji što raznovrsnijih slobodnih oblika u tada novim sredstvima (poput gotovih nađenih i odbačenih predmeta, različitih vrsta metala, cementa i betona, fiberglasa i industrijski obrađenih plastičkih masa) dotle izvan funkcije i svrhe umetničkog delovanja.

Izložene skulpture pozajmljene iz privatnih kolekcija

Na izložbi „Autonomija oblika” izložena su dela Dušana Džamonje, Olge Jančić, Ane Bešlić, Olge Jevrić, Jovana Kratohvila, Velizara Vase Mihića i Ota Loga.

Dela predstavljena na ovoj izložbi potvrđuju da je moderna i savremena skulptura krajnje široko izražajno područje koje omogućava slobodno kreativno ispoljavanje umetnika - pojedinca, u nizu međusobno neuporedivih ali i podjednako relevantnih i individualnih oblikovnih rešenja i njima svojstvenih simboličkih značenja.

Ulaz na izložbu je besplatan. Izložene skulpture pozajmljene su iz privatnih kolekcija.

Radno vreme Galerije Vasić je radnim danom od 14 do 20 časova, a subotom od 10 do 14.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike