Sto godina od prvog izvođenja baleta „Krcko Oraščić“ u Beogradu: Jedan vek bajkovite avanture

20.01.2023

13:30

0

Poseban program posvećen jednom od najomiljenih klasika svih vremena

Sto godina od prvog izvođenja baleta „Krcko Oraščić“ u Beogradu: Jedan vek bajkovite avanture
Balet "Krcko Oraščić" - Copyright Profimedia

Narodno pozorište u Beogradu, u nedelju 22. januara obeležava stogodišnjicu od prvog izvođenja odlomaka baleta „Krcko Oraščić“ na svojoj sceni i prirediće tog dana poseban program posvećen jednom od najomiljenih baletskih klasika svih vremena.

Osnovu baletske predstave čini bajkovita božićna avantura, zasnovana na priči E.T.A. Hofmana „Krcko Oraščić i Kralj miševa“, napisanoj 1816. godine.

Odlomci iz ovog baleta pod nazivom „Ščelkunčik“ (Rskalo) prvi put su odigrani 22. januara 1923. godine, u koreografiji Jelene Poljakove.

Promo/Narodno pozorište
 

Skoro 50.000 gledalaca

Potom, nepunu deceniju i po kasnije, 24. aprila 1937. godine, održana je prva premijera „Krcka Oraščića“ u njegovom celovitom obliku (dva čina, šest slika), a koreografsku postavku predstave izvođene kao „Rskalo“ uradila je Margarita Froman.

Naredna premijera pod nazivom „Krcko Oraščić“ (Ščelkunčik) održana je 19. januara 1977. godine u koreografiji i režiji Žarka Prebila koji, šest godina kasnije, 11. juna 1983., radi i obnovu te postavke.

Poslednja premijera ovog baleta u Narodnom pozorištu, pod imenom „Krcko Oraščić“ održana je 18. marta 2014. godine, u režiji i koreografiji Konstantina Kostjukova.

Na taj način, naš nacionalni teatar ponovo se vratio na mapu velikih svetskih pozorišta čiji se repertoar ne može zamisliti bez tog bisera klasične baletske literature.

Ovu predstavu, za koju se uvek, sve vreme, traži karta više, na dosadašnja 64. izvođenja, videlo je oko 43.000 gledalaca.

Promo/Narodno pozorište
 

"Otvorena vrata" tačno u podne

Program počinje tačno u podne 22. januara kada će biće održana „Otvorena vrata“ prilagođena ovoj čarobnoj predstavi koja će u večernjem terminu (19,30), kao deo redovnog januarskog repertoara, biti odigrana na Velikoj sceni.

U okviru „Otvorenih vrata“, za koja je ulaz slobodan, posetioci će uz medijatore programa moći da čuju brojne zanimljivosti u vezi sa tim veličanstvenim baletom čija je slojevita priča (jednako privlačna i interesantna i deci i odraslima) smeštena u božićni milje prepun raskoši, šarenila, veselja, mašte, prinčeva, vila...

Ovo izvođenje predstavlja uvod u obeležavanje veoma značajnog jubileja – sto godina Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu čija će centralna svečanost biti održana 19. marta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike