U susret 90. rođendanu Bate Živojinovića: Ukradene nagrade velikog glumca vraćaju se u Beograd

30.05.2023

12:30

0

Autor: Dejan Ćirić

U Jugoslovenskoj kinoteci biće prikazan maraton njegovih najpoznatijih filmova

U susret 90. rođendanu Bate Živojinovića: Ukradene nagrade velikog glumca vraćaju se u Beograd
Velimir Bata Živojinović - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Izložbom studentskih plakata za filmove Bate Živojinovića, maratonom njegovih filmova i dolaskom dve Zlatne arene u Batin legat u Jugoslovenskoj kinoteci biće obeležen dan rođenja slavnog srpskog glumca (5. jun).

Bata Živojinović Privatan arhiva porodice Živojinović
 

Jugoslovenska kinoteka time nastavlja obeležavanje 90 godina od rođenja Velimira Bate Živojinovića (1933-2016), nakon otvaranja legata i dve prateće izložbe u februaru ove godine.

Besplatne projekcije čuvenih filmova

Tim povodom priređena je izložba studentskih plakata SADNEKAD, koja će biti otvorena na dan rođenja Bate Živojinovića, 5. juna u 19 časova. Tog dana, u čast našeg glumca, u sali „Makavejev” biće prikazan maraton njegovih najpoznatijih filmova. Sve projekcije su besplatne za publiku.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Studenti treće i četvrte godine Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu na predmetu Plakat, u klasi profesora Slavimira Stojanovića Futra, dobili su priliku da sa liste od preko osamdeset najznačajnijih uloga Bate Živojinovića izaberu po jedan naslov i daju novo grafičko rešenje plakata.

Novi i originalni plakati

U novom, savremenom izdanju našli su se kultni filmovi „Skupljači perja“, „Tri“, „Bitka na Neretvi“, „Kozara“, „Pas koji je voleo vozove“, „Idemo dalje“, „Balkan ekspres“, „Lepa sela lepo gore“ i mnogi drugi koji su ostali upamćeni po Batinim ulogama. Mladi umetnici dali su svoje viđenje ostvarenja koja su obeležila bogatu karijeru našeg glumca. Uz nova rešenja biće postavljeni i printovi originala iz bogate zbirke plakata koji se čuvaju u Arhivu Jugoslovenske kinoteke.

24sedam/Privatna arhiva/Miljko Živojinović
 

Ukradene Zlatne arene

Rođendan našeg velikog glumca obeležiće i povratak svojevremeno ukradenih Zlatnih arena. Zahvaljujući višegodišnjoj saradnji Jugoslovenske kinoteke i Pula film festivala, dve zvanične kopije najprestižnije nagrade filmskog festivala koje je Bata dobio 1967. za uloge u filmovima „Skupljači perja“, „Breza i Praznik“, kao i 1972. za filmove „Majstor i Margarita“ i „Tragovi crne devojke“, naći će svoje mesto u njegovom legatu pored iste nagrade koju je 1965. godine osvojio za uloge u filmovima „Tri“ i „Neprijatelj“.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike