Kultni filmovi čuvenog Karlosa Saure u Jugoslovenskoj kinoteci: Gorostas koji je promenio špansku kulturu

30.05.2023

10:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Više od šest decenija trajala je njegova uzbudljiva karijera

Kultni filmovi čuvenog Karlosa Saure u Jugoslovenskoj kinoteci: Gorostas koji je promenio špansku kulturu
Copyright Promo/Španski metar

Četiri kultna španska filma biće prikazana od 30. maja do 1. juna u Jugoslovenskoj kinoteci, u nastavku petnaestog izdanja Španskog metra.

Nakon uspešno održanih programa „Savremeni film“ i „Ženski ugao“, jubilarni 15. Španski metar seli se iz Dvorane Kulturnog centra Beograda u Jugoslovensku kinoteku. I ove godine, kako već tradicija nalaže, posetioci Kinoteke biće u prilici da pogledaju ciklus „Počasna nagrada Goja“, koji će biti u znaku čuvenog reditelja Karlosa Saure (1932 - 2023).

Promo
 

Jedan od najpoznatijih španskih filmskih stvaralaca u svetu, Saura je ovogodišnji dobitnik počasne nagrade Goja koju dodeljuje španska Akademija umetnosti i filmskih nauka. Više od šest decenija trajala je njegova uzbudljiva karijera, kojom je dao sasvim novo lice tradicionalnoj španskoj kulturi, uz to hrabro govoreći o diktaturi i političkim promenama u Španiji tokom 20. veka.

Preminuo dan uoči dodele nagrade Goja

Prema rečima predsednika španske Akademije umetnosti i filmskih nauka Fernanda Mendesa-Lajta, prestižno priznanje dodeljeno je Sauri „za dugoročan i svojevrstan kreativni doprinos istoriji španskog filma od pedesetih godina prošlog veka, pa sve do danas“, kao i za "stvaranje istorije modernog španskog filma“.

Profimedia
 

U svojevrsnoj filmskoj završnici, čuveni reditelj preminuo je dan uoči ovogodišnje svečane ceremonije dodele nagrada Goja, a ceo svet odao je dirljivu počast ovom gorostasu sedme umetnosti.

U okviru Španskog metra publika Jugoslovenske kinoteke imaće priliku da pogleda četiri ostvarenja ovog reditelja.

Pred srpskom publikom i adaptacija Lorkine „Krvave svadbe“

Film „Lov“ (1965) je, uprkos velikim problemima sa vladajućom cenzurom u Španiji u tom periodu, prikazan u Berlinu gde je Saura osvojio Srebrnog medveda za najboljeg reditelja. Ovim ostvarenjem reditelj je uspeo da skrene pažnju na pobednike i gubitnike u Španskom građanskom ratu kroz zanimljiv prikaz raspada frankističkog patrijarhata. Ulaz na projekciju ovog filma 30. maja u 19 časova biće besplatan za sve posetioce, dok se ne popune mesta.

Promo/Španski metar
 

„Goja u Bordou“ (1999) jedan je od brojnih biografskih filmova koji su naglašavali genijalnost španskog slikara, a biće prikazan 31. maja u 19 časova. Saura je koristio interpretativne korene Paka Rabala kako bi predstavio poslednje godine slikara, prognanog i gluvog, a kroz ovo ostvarenje prikazuje i svoje razumevanje prošlosti jedne zemlje pogođene ratom i političkim previranjima.

Promo/Španski metar
 

Ciklus se nastavlja filmom „Iberija“ (2005) u kojem kamera aragonskog reditelja prati najistaknutije igrače, koreografe, muzičare i pevače flamenka tokom proba i izvedbi komada „Iberija“, maestralnog Isaka Albenisa. Ovaj dokumentarni film na programu je 1. juna u 19 časova.

Promo/Španski metar
 

Adaptacijom Lorkine „Krvave svadbe“ (1981) Saura započinje triologiju svojevrsnih mjuzikala kojom redefiniše dramsku tradicija u španskoj kulturi. Ovo Saurino ostvarenje, koje je na programu 1. juna u 21 čas, spojilo je dvoje izvanrednih španski plesača - Antonija Gadesa i Kristinu Ojos. 

Promo/Španski metar
 

Dobitnik Zlatnog pečata

Među brojnim priznanjima koja je osvojio tokom karijere, Karlos Saura dobitnik je i Zlatnog pečata Jugoslovenske kinoteke, najvišeg priznanja koje ova institucija dodeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Zlatni pečat uručen mu je 2017. godine, kada je u okviru 45. FEST-a prikazan njegov film „Saurina hota“.

Promo
 

Sve detalje o programu moguće je pronaći na zvaničnom sajtu festivala.

Ovogodišnji Španski metar organizuje Institut Servantes u Beogradu, uz veliku pomoć Ambasade Španije u Beogradu, kao i ambasada Argentine, Čilea, Meksika i Perua. Nakon Beograda, festival se seli u Novi Sad, gde će od 5. do 8. juna publika Kulturnog centra Novi Sad moći da pogleda izbor ostvarenja iz ciklusa „Savremeni film“.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike