Uvrnuto, ženstveno, dvosmisleno i elegantno: „Radost življenja“ Hanne Dujmović (FOTO)

20.05.2023

15:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Naziv izložbe inspirisan je načinom stvaranja umetnice, ali je ujedno i naziv slike Anrija Matisa

Uvrnuto, ženstveno, dvosmisleno i elegantno: „Radost življenja“ Hanne Dujmović (FOTO)
Hanna Dujmović - Copyright Promo/Zlatan Menković

Umetnica iz Sarajeva, Hanna Dujmović, predstaviće beogradskoj publici svoju najnoviju produkciju, na izložbi „La joie de vivre“ (Radost življenja), koja se otvara u utorak, 23. maja, u galeriji Štab.

Naziv izložbe inspirisan je načinom stvaranja Hanne Dujmović, ali je ujedno i naziv slike Anrija Matisa. Sve slike su rađene u tehnici ulje na platnu, a karakterišu ih jarka paleta boja, originalni materijali sa drugih kontinenata, sofisticirana grafika, mešavina žanrova i veliki broj objekata.

Promo/Mezit Armin
 

Osećaj radosti i slobode

„Oblici su ženstveni, uvrnuti, vijugavi, dvosmisleni, sladostrasni, elegantni i nespretni. Ove zaobljene forme ženskih tela i njihovo fleksibilno i opušteno držanje pojačavaju osećaj radosti i slobode koji proizilaze iz rada. Slikarka, bez sumnje, nastoji da svoju umetnost usidri na tlu koje je dovoljno dosledno da podrži kadence i plesove koje nosi njen rad“, navodi u katalogu kustoskinja izložbe, Milica Zorić i dodaje:

Promo/Mezit Armin
 

„Hanin stil je od prošle godine doživeo jednu zapaženu evoluciju. Predmeti predstavljeni na njenim slikama postaju spljošteni i sve više se izvlače iz stvarnog prostora. To je, moglo bi se reći, treći prostor, nova stvarnost, koja nastaje iz jaza između prikazanog i predstavljenog. U ovom kontekstu, dekorativni motivi deluju na spoju između stvarnosti predmeta i njegovog predstavljanja u okviru skupa formi.“

Promo/Mezit Armin
 

Izložbu Hanne Dujmović „Radost življenja“, predstavlja Aleksić galerija (galerija savremene umetnosti iz Kragujevca) i deo je projekta „Galerija u gostima“, koju je nedavno pokrenula galerija Štab, u želji za uspostavljanjem što bliže saradnje sa galerijama iz zemlje i inostranstva. Ovo je ujedno i prvo predstavljanje Aleksić galerije iz Kragujevca beogradskoj publici.

Slike u privatnim kolekcijama na više kontinenata

Hanna Dujmović je akademska umetnica rođena u Sarajevu 1994. godine. Akademiju likovnih umjetnosti završila je 2017. godine kao najbolja studentkinja klase, te joj je dodeljena Srebrna značka Univerziteta u Sarajevu.

Od srednjoškolskih dana aktivna je u polju umetnosti, a svoje slikarske i skulptorske radove do sada je izlagala na više od 20 grupnih, i četiri samostalne izložbe, kako kod nas, tako i širom sveta (Italija, Amerika, Velika Britanija, Japan). Učesnica je i organizatorka mnogih projekata koji se tiču umetnosti i kulture.

Promo/Edvin Kalić
 

Trenutno se aktivno bavi slikarstvom i sarađuje sa svetskim kolekcionarima. Njene slike nalaze se u više od 300 privatnih kolekcija na više kontinenata. Hanin rad deo je najpoznatijih svetskih platformi koje se bave promocijom i prodajom umetničkih dela afirmisanih umetnika. Trenutno stvara, živi i radi u Sarajevu i Beogradu.

Izložba traje do 5.juna 2023.godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike