Kultno ostvarenje Emira Kusturice ponovo u Kanu: Restaurisana verzija "Podzemlja" (VIDEO)

12.05.2023

10:00

0

Film je bio srpski kandidat za Oskara

Kultno ostvarenje Emira Kusturice ponovo u Kanu: Restaurisana verzija "Podzemlja" (VIDEO)
Copyright Profimedia

Restaurisana verzija filma "Podzemlje" (1995), sa kojim je reditelj Emir Kusturica osvojio "Zlatnu palmu", biće prikazana u okviru programske celine "Cinema de la Plage" Kanskog festivala, koji će biti održan od 16. do 27. maja, najavio je Filmski centar Srbije (FCS).

- U pitanju je 4K restauracija koju je uradio TF1 Studio, uz podršku francuskog fonda CNC, a na osnovu izvornog negativa i izvornog zvuka. Planirano je da film tokom ove godine ponovo bude deo repertoara  francuskih bioskopa. U Kanu će ga predstaviti francuski distributer Malavida films - naveo je FCS.

Profimedia
 

Kanski pobednik "Podzemlje“ nastao je po scenariju Dušana Kovačevića, a igrali su Predrag Miki Manojlović, Lazar Ristovski, Mirjana Joković, Slavko Štimac, Ernst Štocner, Srđan Todorović, Mirjana Karanović, Milena Pavlović, Danilo Bata Stojković, Bora Todorović, Davor Dujmović i drugi.

Najbolji balkanski film ikada snimljen

Film je bio srpski kandidat za Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja, a Britanski filmski institut ga je proglasio za najbolji balkanski film ikada snimljen.

Jugoslovenska kinoteka je, u skladu sa svojim ovlašćenjima na osnovu Zakona o kulturnim dobrima, 28. decembra 2016. godine proglasila sto srpskih igranih filmova (1911-1999), za kulturno dobro od velikog značaja. Na toj listi se nalazi i „Podzemlje“ koji je snimljen u srpsko-francusko-nemačko-mađarskoj koprodukciji.

Profimedia
Miki Manojlović, Emir Kusturica i Lazar Ristovski u Kanu 1995. godine

O filmu

U centru priče su porodice koje se skrivaju u podzemnim odajama za vreme nacističke okupacije Beograda. Uz pomoć pustolovnog profitera oni proizvode oružje za pokret otpora.

Ovaj posao je nastavljen i posle Drugog svetskog rata, jer im njihov „dobročinitelj“ pušta fiktivne izveštaje o nemačkim pobedama, kako bi održao podzemnu proizvodnju i dalje se bogatio.

Profimedia
Lazar Ristovski, Mirjana Joković i Miki Manojlović u "Podzemlju"

On uspeva da ubedi i svog najboljeg prijatelja da ostane u podzemlju kako bi mogao da samo za sebe zadrži devojku koju obojica vole. Prolazi dvadeset godina i za vreme jednog podzemnog venčanja neki od prevarenih nađu izlaz u gornji svet. Iako je 1961. godina, oni veruju da su nacisti još na vlasti jer su se obreli na snimanju filma koji prikazuje nemačku okupaciju i vraćaju se nazad.

Decenijama kasnije šimpanza koji se našao u podrumu slučajno aktivira tenk koji pravi rupu u bunkeru, pa svi izlaze napolje u krvavi rat iz devedesetih.

Profimedia
 

Neki od ovih patriota naći će se i u borbama u Slavoniji 1991. godine, a među njima i dva bivša prijatelja.

Kusturica jedan od retkih koji je dva puta osvojio Zlatnu palmu

Kusturica je postao jedan od samo šest reditelja na svetu kojima je pošlo za rukom da dva puta osvoje ovu prestižnu filmsku nagradu. Film je snimljen u vremenu kada su se na Balkanu događali užasi, devedesetih godina. Jedan od njegovih promotivnih slogana je glasio: „Rat nije rat dok brat ne ubije brata“.

Profimedia
 

Iza soundtrack-a filma stoji Goran Bregović, a numere “Mesečina” i “Kalašnjikov” postale su obavezne na svim svadbama i slavljima u to vreme, a često se mogu čuti i danas.

Na soundtrack-u je svirao i orkestar Bobana Markovića, a jednu od numera „Ausencia“ izvela je čuvena Sezarija Evora.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike