Kusturici uručena medalja „Dostojevski“: Ruska kultura nikad ne može da doživi otkaz (FOTO)

07.04.2023

10:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Najstariji Ruski dom u Evropi obeležio je devet decenija postojanja

Kusturici uručena medalja „Dostojevski“: Ruska kultura nikad ne može da doživi otkaz (FOTO)
Proslava 90. godina Ruskog doma - Copyright Tanjug/Srna/Jovana Nikolić

Ruski dom u Beogradu juče je proslavio 90 godina postojanja svečanom akademijom na kojoj su uručena odlikovanja i medalje Federalne agencije "Rossotrudničestvo" zaslužnim partnerima, pojedincima i institucijama.

Tanjug/Srna/Jovana Nikolić
 

Povodom jubileja, otvorena je i izložba o životu i radu ruske emigracije posle Oktobarske revolucije u Jugoslaviji i delatnostima najstarijeg Ruskog doma u Evropi, osnovanog aprila 1933. godine uz podršku kralja Aleksandra Karađorđevića.

Vanvremenska vrednost ruske kulture

Na svečanosti u Ruskom domu, filmskom reditelju Emiru Kusturici uručena je medalja "Veliki ruski pisac Fjodor Dostojevski" Ministarstva kulture Rusije za doprinos u očuvanju i promociji nasleđa čuvenog ruskog književnika.

Primajući priznanje od ambasadora Rusije Aleksandra Bocan Harčenka, Kusturica je izjavio da je srećan što se njegovo ime vezuje "za čoveka koji je otkrivao najdublje ljudske tajne".

Tanjug/Srna/Jovana Nikolić
 

Primetivši da sada na Zapadu među ostalima i Dostojevskom preti kultura otkazivanja, reditelj je istakao da "zahvaljujući veličini, dubini, domašaju i vanremenskoj vrednosti ruska kultura nikad ne može da doživi otkaz".

Ovi zidovi su izdržali

U svom obraćanju, direktor Ruskog doma Jevgenij Aleksandrovič Baranov je rekao da se desilo da se jubilej obeležava na godišnjicu bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. "kada su zidovi doma bili zaštita za mnoge građane" .

- Delili smo sa omiljenim gradom i tragične i herojske devedesete. Bili smo zajedno i u tuzi i radosti. Ovi zidovi su izdržali. Verujem da će tako biti i ubuduće - poručio je Baranov.

Tanjug/Srna/Jovana Nikolić
 

V.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević je prigodnu marku povodom jubileja  uručio rukovodiocu Federane agencije "Rossotrudničestvo" Jevgeniju Primakovu i Kseniji Baumgarten, unuci Vasilija Baumgartena autora projekta zgrade Ruskog doma.

Primakov je zauzvrat Đorđeviću dodelio priznanje "Rossotrudničestva" za učvršćivanje prijateljstva.

Izložba umetničkih dela iz ruskih i srpskih muzeja

U okviru izložbe koju je otvorila direktorka Ruskog naučnog instituta Irina Antanasijević predstavljeni su arhivska građa, digitalizovani materijali i umetnička dela iz ruskih i srpskih muzeja. U postavci se našao portret kralja Aleksandra, ruskog slikara Vsevoloda Guljeviča iz Vojnog muzeja, a deo izložbe čine i slike iz zbirke kolekcionara Vladimira Pešića poput portreta princeze Mafalde Savojske, rad Stepana Fjodoroviča Kolesnikova.

Tanjug/Srna/Jovana Nikolić
 

Svečanosti su prisustvovali ministarka Danica Grujičić, kao i druge zvanice iz političkog, društvenog i verskog života, koji su uživali u nastupu ruske pevačice Irine Krutove.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike