Nacionalni teatar na Pozorišnoj olimpijadi: "Rat i mir" u Budimpešti (FOTO)

22.04.2023

14:30

0

Treće učešće na prestižnom festivalu

Nacionalni teatar na Pozorišnoj olimpijadi: "Rat i mir" u Budimpešti (FOTO)
Prizor iz predstave "Rat i mir" - Copyright Predstava "Rat i mir", Narodno pozorište Beograd Tanjug/Dragan Kujundžić

Narodno pozorište Beograd 24. aprila gostuje sa dramom „Rat i mir“ na Festivalu „Mitem“ u Budimpešti, u okviru 10. Pozorišne olimpijade

Predstava „Rat i mir“ po čuvenom romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića gostovaće 24. aprila na Festivalu „Mitem“ u Budimpešti koji se ove godine održava kao glavni događaj 10. Pozorišne olimpijade, jedne od najprestižnijih i najistaknutijih svetskih teatarskih manifestacija.

Narodno pozorište u Beogradu/ Marijana Janković
 

Biće to treće učešće Narodnog pozorišta u Beogradu na „Mitemu“, koji okupljanjem umetnika iz različitih kultura nastoji da razmenjuje iskustva kroz moderne i klasične scenske postavke.

Najbolje predstave svetskih pozorišta

Prvi put to se dogodilo u aprilu 2016. godine sa Sterijinim „Rodoljupcima“ u režiji Andraša Urbana i tri godine kasnije, 2019, kada je, takođe s velikim uspehom, izveden Čehovljev „Ivanov“ u režiji Tatjane Mandić Rigonat.

Projekat „Pozorišna olimpijada“ osnovan je 1995. godine i u međuvremenu je evoluirao u događaj na kojem vodeća svetska pozorišta prikazuju svoje najbolje predstave.

Tokom tri meseca, od početka aprila do kraja juna, 400 pozorišta iz 58 zemalja širom sveta odigraće ukupno 750 predstava.

Narodno pozorište u Beogradu/ Marijana Janković
 

Moto ovogodišnje jubilarne Olimpijade, preuzet iz čuvenog dela poznatog mađarskog pisca Imrea Madača „Čovekova tragedija“ glasi: „O čoveče, trudi se, bori se, imaj veru; i poverenje!”

Predstava „Rat i mir“ biće odigrana u Nacionalnom teatru u Budimpešti, a u podeli su Hadži Nenad Maričić (Grof Pjer Bezuhov), Miodrag Krivokapić (Knez Bolkonski), Danilo Lončarević (Andrej), Zlatija Ocokoljić Ivanović (Marija), Zorana Bećić Đorđević (Liza), Dušan Matejić (Grof Rostov), Bojana Stefanović (Grofica Natalija Rostova), Teodora Dragićević (Nataša), Nemanja Stamatović (Nikolaj), Nina Nešković (Sonja), Slobodan Beštić (Knez Kuragin), Kalina Kovačević (Elen), Petar Strugar (Anatol), Vučić Perović (Boris Drubecki) i Nedim Nezirović (Napoleon Bonaparta).

U umetničkom timu su i Janja Valjarević (scenograf), Bojana Nikitović (kostimograf), Stefan Ćirić (kompozitor), Mirko Knežević (koreograf), Bojana Stefanović (scenski pokret) i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor).

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike