Neprevaziđena lepota, sjaj i raskoš Faberžeovih jaja: Savršenstvo carske ljubavi (FOTO)

16.04.2023

18:00

0

Veliki majstor je eksperimentisanjem uspeo da postigne čak 140 različitih nijansi

Neprevaziđena lepota, sjaj i raskoš Faberžeovih jaja: Savršenstvo carske ljubavi (FOTO)
Copyright Profimedia

Ima li šta čudesnije, lepše, misterioznije od Faberžeovih jaja,simbola luksuza ali i ljubavi.

Ruski car Aleksandar III Aleksandrovič, iz dinastije Romanov, davne 1885. godine, poželeo je za veliki hrišćanski praznik da obraduje svoju dragu suprugu Mariju Fjodorovnu jednim posebnim poklonom koji će se izdvajati po svojoj raskoši.

Profimedia
 

Car je došao na ideju da joj pokloni najraskošnije uskršnje jaje do tada, a za to je angažovao dvorskog draguljara Karla Faberžea.

Poslednje jaje nikada nije dovršeno

Napravljeno je pedeset jaja u periodu od 1885. do 1917. godine , a zanimljivo je da jaja nisu izrađivana samo 1904. i 1905. godine, u vreme Rusko-japanskog rata.

Poslednji ovakav Faberžeov rad: „Zvezdano nebo carevića“ nije dovršeno. Trebalo je da bude isporučeno 1918. godine, ali je prethodno, u revoluciji 1917. godine, car skinut sa trona, a 1918. je cela carska porodica pobijena od strane komunističkih revolucionara.

Nаrudžbinа, po kojoj je Faberže prаvio jаjа zа cаrа, morаlа je ispunjаvаti tri uslovа: oblik jаjetа, obаvezno iznenаđenje unutаr i morаlа je  biti unikаtnа.

Jаjа su prаvljenа od zlаtа i srebrа, bаkrа, niklа i pаlаdijumа, а gotovа jаjа nа krаju su ukrаšаvаnа drаgim kаmenjem-sаfirimа, rubinimа, smаrаgdimа, dijаmаntimа… Faberže je eksperimentisanjem uspeo da postigne čak 140 različitih nijansi boja.

Profimedia
 

Najvrednije jaje koje je stvorio Karl Faberže je “Krunidbeno jaje”, nastalo u čast krunisanja ruskog cara Nikolaja Drugog 1897. godine.

U njemu je smeštena minijaturna kočija kojom se Aleksandra, buduća carica, prevezla do Kremlja gde je obavljeno njeno krunisanje.

Jaje sa Transsibirskom železnicom

Najpoznatije Faberžeovo jaje izrađeno je 1900; iz njega može da se izvadi veran model kompozicije voza Transsibirske železnice, najduže železničke trase na svetu, koja se gradila tih godina.

Na jajetu je karta Evrope i Rusije, sa rutom železnice, a u jajetu lokomotiva i pet zlatnih vagona. Sastavljena, kompozicija može da se navije zlatnim ključićem – i da vozi.

Profimedia
 

Stručnjaci smatraju da postoji najmanje 10 primeraka Faberžeovih jaja za koje se ne zna gde se nalaze.

Jaje na zaplenjenoj jahti ruskog oligarha

Možda je jedno pronađeno prošle godine na zaplenjenoj ruskoj jahti.

Američki istražitelji sumnjaju da su otkrili jedno Faberžeovo jaje na zaplenjenoj jahti ruskog oligarha.

Zamenica američkog državnog tužioca Lisa Monako otkrila je na bezbednosnom forumu u Aspenu prošle godine šta su sve istražitelji pronašli na zaplenjenim jahtama ruskih oligarha.

Profimedia
 

- Da pređemo na sočne stvari – jahte. Pronašli smo neke zaista zanimljive predmete, poput Faberžeovog jajeta za koje treba da utvrdimo autentičnost. Postaje sve zanimljivije - navela je Monako.

Doduše još uvek nije potvrđena autentičnost ali kada je reč o Faberžeovim jajima misterija je uvek tu.

Ruski multimilijarder najveći kolekcionar

Najveći kolekcionar Faberžeovih jaja je Viktor Vokselberg, ruski multimilijarder, koji je otkupio čitavu Forbsovu kolekciju ne samo jaja, već i drugih predmeta Kuće Faberže.

Profimedia
 

Jedan novinar BBC-ja naveo je da mu nikad ranije nije padalo na pamet da je Karl Faberže bio Dejmijen Herst svog vremena, sve dok nije uživo video sjaj ovih jaja.

Čitav svet okretao se 2007. za Herstovom For the Love of God, lobanjom u potpunosti prekrivenom dijamantima, čija je izrada koštala 14 miliona funti. Jedan vek pre toga, čitav svet okretao se za Faberžeovim jajima.

A okreće se i danas. Herst veliča lobanju kao simbol smrti.

Profimedia
 

Faberže jaje kao simbol početka. Herst ipak, kako se priča, nije uspeo da proda ovo delo.

Faberže je jaja prodao i to jednom caru. Takođe je pokrenuo i Faberže pomodarstvo, pa su i drugi pripadnici evropske buržoazije želeli da svoje žene obraduju skupim uskršnjim poklonima, te je tako nastalo i nekoliko neimperijalnih jaja.

Zanimljivo je da su u jednom trenutku u prošlosti Fabrežeova jaja smatrana šundom i kičom ali ona su uspela da prevaziđu sve testove vremena i istorije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike