Sve je počelo poklonom za Uskrs, a završilo se misterijom: Gde se krije deset Faberžeovih jaja?

22.04.2022

10:30

0

Od slavne porodice ostala je samo romantična priča

Sve je počelo poklonom za Uskrs, a završilo se misterijom: Gde se krije deset Faberžeovih  jaja?
profimedia-0290207790 - Copyright Profimedia

Faberžeovoa jaja su odavno postala sinonim za glamurozan život carske porodice Romanovih, a sve je počelo jednom romantičnom ljubavnom pričom za Uskrs.   

Nаrudžbinа, po kojoj je Faberže prаvio jаjа zа cаrа, morаlа je ispunjаvаti tri uslovа: morаlа je imаti oblik jаjetа, obаvezno iznenаđenje unutаr i morаlа je  biti unikаtnа.

Jаjа su prаvljenа od zlаtа i srebrа, bаkrа, niklа i pаlаdijumа, а gotovа jаjа nа krаju su ukrаšаvаnа drаgim kаmenjem-sаfirimа, rubinimа, smаrаgdimа, dijаmаntimа…

Profimedia

Ruski car Aleksandar III Aleksandrovič, iz dinastije Romanov, davne 1885. godine, poželeo je za veliki hrišćanski praznik da obraduje svoju dragu suprugu Mariju Fjodorovnu jednim posebnim poklonom koji će se izdvajati po svojoj raskoši.

Car je došao na ideju da joj pokloni najraskošnije uskršnje jaje do tada, a za to je angažovao dvorskog draguljara Karla Faberžea.

Emajlirano kokošije jaje  sa opnom od belog porcelana, na prvi pogled izgledalo je jednostavno, međutim pravo iznenađenje je nastajalo kad se otvori. Unutra se nalazio deo nalik žumancetu, koji je u sebi krio zlatnu kokošku, a ona opet dijamantsku krunu, kao i privezak od rubina. Carica je sa oduševljenjem prihvatila ovaj dragocen poklon, i od tada je poklanjanje raskošnih jaja postalo tradicija ruskog dvora.

Profimedia
 

Ko su najveći kolekcionari?

Faberžeova jaja su tokom Februarske revolucije odneta iz carske palate i sakrivena u odajama Moskovskog Kremlja.

Međutim, Ruska vlada  je zbog nedostatka novca prodala veliki broj primeraka. Veruje se da je  izrađeno 70 jaja, ali danas se zna za 46 onih koja su pripadala carskoj porodici i još 11 drugih.

Stručnjaci smatraju da postoji najmanje 10 primeraka za koje se ne zna gde se nalaze. Poslednje je pronađeno 2015. godine i iza njegovog pronalaska krije se prava filmska priča.

Naime, ovo jaje je pronašao 2015. godine jedan trgovac na buvljaku. On je znao da je vredno ali nije ni slutio da je to baš Faberžeovo jaje.  Rešio je da ga razdvoji na delove i proda, dok na satu koji se krio unutra nije ugledao ugraviran natpis Vacheron Constantin.

Profimedia
 

To ga je navelo da potraži više informacija. Na kraju se ispostavilo se da je reč o trećem carskom uskršnjem jajetu. Odneo ga je na procenu, i saznao da je u pitanju jaje za kojim se toliko tragalo, čija vrednost je iznosila neverovatnih 33 miliona američkih dolara.

Za najveće kolekcionare Faberžeovih jaja smatra se porodica Forbs i u njihovoj zbirci je devet primeraka.

Devet jaja, poseduje ruski milijarder Viktor Vekselberg. On je za ovu koleciju 2004. godine izdvojio 100 miliona dolara.

Pet primeraka se nalazi u Muzeju likovnih umetnosti u Virdžiniji a tri jajeta su u vlasništvu britanske kraljice Elizabete Druge.

Profimedia
 

Najlepša jaja

Najvrednije jaje koje je stvorio Karl Faberže je “Krunidbeno jaje”, nastalo u čast krunisanja ruskog cara Nikolaja Drugog 1897. godine. U njemu je smeštena minijaturna kočija kojom se Aleksandra, buduća carica, prevezla do Kremlja gde je obavljeno njeno krunisanje.

Ovo jaje stvarano je godinu i po dana, dnevno se na njemu radilo i po 16 sati. Ovo remek-delo je na jednoj londonskoj aukciji prodato je za 24 miliona dolara.

Profimedia
 

“Sat petlić” jedno je od šest Faberžeovih jaja u koja je ugrađen specijalni minijaturni mehanizam, ptičica koja se pritiskom na dugme pojavljuje, otvara kljun, maše krilima i kukuriče.

I “Drvo lovora” na vrhu ima ptičicu koja izlazi i peva. Napravljeno je od dijamanata, rubina i bisera.

Jaje “Renesansa” je izrađeno u obliku kovčega iz 18. veka.

Jaje sa vozom je predstavljalo železnicu koja se prostirala od Moskve do Vladivostoka. Uz maleni ključ, minijatrurna lokomotiva bi, zajedno sa dijamantskim farovima, pokrenula pet zlatnih vagona, sa prozorima od kristala na kojima je mikro slovima bilo ugravirano ’’Toalet za dame’’, ’’Dozvoljeno pušenje’’, ’’Zabranjeno pušenje’’.

ProfimediaU
 

Porodica Faberže

Peter Kаrl Fаberže rođen u Rusiji, u Sаnkt Peterburgu, 1846. godine. Poreklom je bio ruski Nemаc. Njegov otаc, Gustаv Fаberže, poticаo je iz   nemаčke porodice sа frаncuskim korenimа, а rodom je bio iz Estonije. Šаrlotа Jungštet, mаjkа, bilа je kćerkа dаnskog slikara.

Prvi uspeh postigаo je 1882. godine nа izložbi u  Moskvi kаdа su njegovi rаdovi privukli pаžnju cаrа Aleksаndrа III. Tаdа je Kаrl Fаberže dobio pokroviteljstvo cаrske porodice.

Kasnije, porodica Faberže, raštrkana po Evropi, u potrazi za egzinstencijom, nije pravno zaštitila svoje ime.

Ime Faberžea prodavano je nekoliko puta. Pre desetak godina otkupila ga je grupa “Faberge Ltd”. 

Sa praunukama Tatjanom i Sarom Faberže sklopljen je skup ugovor, uz obavezu kompanije da u znak poštovanja prema Karlu Petru i nasleđu porodice proizvode samo nakit vrhunskog kvaliteta i prvoklasnog dizajna.

Praunuka Karla Faberžea, Tatjana, danas živi u Ženevi, dizajnira skupoceni nakit 

Faberžeovo jaje sa motivima iz serije „Igra prestola“

Faberžeovo jaje sa motivima iz "Igre prestola"/Profimedia
 

Verovatno najskuplji predmet sa motivima „Igre prestola“ koji postoji na svetu jeste Faberžeovo jaje napravljeno po uzoru na jedno od zmajskih jaja Deneris Targarjen.

Optočeno je hiljadama dijamanata, ružičastih safira, mesečevih kamenčića i rubina, dok mu je ljuska sačinjena od listića osamnaestokaratnog belog zlata. Prepoznatljiva krljušt nastala je od mrvljenog stakla plavih, sivih i ljubičastih nijansi.

„Kolekcionarsko ukrasno jaje“ se otvara i u njemu se nalazi drugo jaje. Manje jaje se sastoji od tri zlatna kraka koji predstavljaju zmajeve Drogona, Regala i Viseriona.

Čim je u aprilu 2021. godine objavljena njegova izrada, anonimni kupac je kupio jaje za 2.2 miliona dolara

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike