Kad kuća više nije dom: Izložba o životu koji se menja iz korena (FOTO)

10.03.2023

15:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Rad Vesne Perunović ispituje pojam doma, dislokacije, migracije i pripadnosti

Kad kuća više nije dom: Izložba o životu koji se menja iz korena (FOTO)
Izložba Vesne Perunović - Copyright Promo/Božo Vasić

Kanadsko-srpska umetnica, Vesna Perunović, predstavlja svoju samostalnu retrospektivnu  izložbu „Home Paradigm: A New Place of Belonging“ u Muzeju savremene umetnosti Beograd, u prostoru Galerije-Legata Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, koja se otvara danas.

Promo/Božo Vasić
 

Izložba, čiji je kustos Miroslav Karić, predstavlja poslednjih 15 godina njene interdisciplinarne umetničke prakse i prvi put će u tom obimu biti prikazana u Beogradu. Izložba „Home Paradigm: A New Place of Belonging“ sadržaće njenu najnoviju prostornu instalaciju „Shifting Shelter“, kao i neke od ranijih radova koji su definisali njenu tridesetpetogodišnju umetničku praksu, video instalacije kao što su „House of Exile“ i „Cradle“, koje će za ovu priliku biti prikazane premijerno u Beogradu.

Promo/Božo Vasić
 

Dom kao utočište ili mesto konflikta

U okviru izložbe biće predstavljeni različiti mediji koje Vesna koristi u svom radu, uključujući instalaciju, crtež, umetničke sveske, skulpturu, fotografiju, video i performans. Ova sveobuhvatna izložba Vesne Perunović, ima za cilj da formuliše svojevrstan dijalog izmedju publike, Galerije - legata i izloženih radova stvarajući tako jedan interaktivan i transformativan prostor komunikacije i razmene iskustva.

Promo/Božo Vasić
 

Vesnin rad ispituje pojam doma, dislokacije, migracije i pripadnosti. Ona stimuliše istraživanje pojma doma i intimnog okruženja kuće kao mesta koje pruža utočište i sigurnost, ali istovremeno je potencijalno mesto konflikta i ranjivosti. Ova izložba ima za cilj da dočara promenu identiteta i ukazuje na ponovno otkrivanje sebe kada kuća više nije dom i kada se život menja iz korena.

Promo/Božo Vasić
 

Ko smo i gde pripadamo?

- Imigrantsko iskustvo podrazumeva kontinuirano raseljavanje i prilagodjavanje, ponovnu adaptaciju pripadnosti i identiteta, i stalno preispitivanje toga ko smo i gde pripadamo, procesa koji je otvoren i neprekidan i koji sugeriše da je dom fleksibilan koncept. Projekt „Home Paradigm: A New Place of Belonging“ postavlja pitanje da li se dom uopšte može definisati iz perspektive permanentnosti ili se u ovom istorijskom trenutku menja poimanje doma, ideja „doma“ postaje nova paradigma, nešto što predstavlja proces, a ne stabilnu stvar - ističe umetnica.

Promo/Božo Vasić
 

Izložba traje do 10. maja

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike