Buntovni papa koji je odlučio da razotkrije sve skandale Crkve: Kontroverzni film o prvom čoveku Vatikana (FOTO)

27.03.2023

09:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Ove godine obeležava se decenija otkako je preuzeo vođstvo nad kulturno i jezički najraznovrsnijom institucijom na svetu

Buntovni papa koji je odlučio da razotkrije sve skandale Crkve: Kontroverzni film o prvom čoveku Vatikana (FOTO)
Papa Franja - Copyright Profimedia

Dokumentarac „Buntovni papa: Deset godina nade“, koji će se na kanalu National Geographic emitovati u subotu, 29. aprila od 22 sata, prati uspon Horhea Marija Bergolja i njegovo proglašenje za papu tokom jednog od najtežih perioda u istoriji Argentine.

Promo/NGC
 

Taj trenutak smatra se početkom novog, skromnijeg perioda za katoličku crkvu.

Ove godine obeležava se decenija otkako je Horhe preuzeo vođstvo nad kulturno i jezički najraznovrsnijom institucijom na svetu, koja je, takođe, i najveći pružalac zdravstvenih usluga i najveća dobrotvorna organizacija.

Promo/NGC
 

Buntovnik s plemenitim ciljem

Ovaj serijal prati papina dostignuća i izazove tokom decenije prepune kontroverzi. Papa Franja voli da kaže da se ne nalazimo u eri promena, nego u promeni ere, a njegova vladavina ostaće upamćena po mnogobrojnim reformama koje je sproveo u Crkvi, koja je kao institucija počela da gubi na relevantnosti.

Promo/NGC
 

Njegova posvećenost podizanju glasa u vezi društvenih problema kao što su klimatske promene donela mu je epitet buntovnika s plemenitim ciljem.

„Ne bi trebalo da se plašimo svetske revolucije“, reči su pape, blagog osmeha, upućene vernicima širom planete, koji je ovih dana dospeo u žižu javnosti odlukom da na kraju svog pontifikata razotkrije sve skandale iz prošlosti Crkve.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike