Predstava "Veliki diktator" nastala po čuvenom filmu Čarlija Čaplina premijerno u Beogradu (FOTO)

21.03.2023

16:00

0

Drama Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane gostuje u JDP

Predstava "Veliki diktator" nastala po čuvenom filmu Čarlija Čaplina premijerno u Beogradu (FOTO)
Scena iz predstave "Veliki dikatator" Slovenskog narodnog gledališča - Copyright Peter Uhan

Na Velikoj sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta u četvrtak 23. marta gostuje Drama Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane sa predstavom "Veliki diktator" bazirana na istoimenom filmu Čarlija Čaplina u režiji Diega de Brea.

U pitanju je jedan od najuspešnijih Čaplinovih filmova koji je bio i autor scenarija, reditelj, producent i tumač dve glavne uloge.

Film je nastao u Americi pre no što je ova zemlja ušla u Drugi svetski rat.

Peter Uhan
Scena iz predstave "Veliki dikatator" Slovenskog narodnog gledališča

U filmu se Čaplin pojavljuje u dve glavne uloge – kao anonimni brica, Jevrejin Adenoid Hinkel i dvojnik diktatora Tomanije.

"Veliki diktator" je bio prvi zvučni Čaplinov film

U prvom pravom zvučnom Čaplinovom filmu, čuje se njegov glas. Genijalno koristeći novu filmsku tehnologiju, Čaplinov diktator govori izmišljenim parodičnim jezikom, ponekad ga mešajući sa prepoznatljivim nemačkim i engleskim rečima. Zato, kada se obraća masi, iako govori izmišljene reči, jasno razumemo njegov govor tela.

Igrajući berberina Hikela, Čaplin dograđuje prepoznatljivi lik Skitnice, ne prikazujući ga na do tada poznati način, nego ga adaptira u skladu sa tada novim političkim kontekstom.

Genijalni Čaplin ne koristi novu tehnologiju kao pomodnu novotariju, nego Skitnici daje glas i tako ono što mu je bilo svojstveno u nemom filmu pretvara u karakter koji mora da progovori da bismo ga čuli.

Peter Uhan
Scena iz predstave "Veliki dikatator" Slovenskog narodnog gledališča

U ovoj satiričnoj komediji Čaplin ismeva Adolfa Hitlera i naciste, parodira Musolinija, Gebelsa, Geringa, a njegova kritika je bila toliko oštra da su mnoge zemlje, sve dok nisu zaratile s Nemačkom, odbile da distribuiraju film u bioskopima.

Iako je nakon rata kritikovan zbog ismevanja tako ozbiljnog fenomena kakav je nacizam, Čaplin je izjavio da nikada ne bi snimio ovaj film da je znao za užase koje su nacisti činili u koncentracionim logorima.

Premijera predstave "Veliki diktator" Drame Slovenskog narodnog gledališča bila je održana 11. maja 2022. godine. U predstavi igraju Jurij Zrnec, Boris Mihalj, Tina Vrbnjak, Bojan Emeršič i drugi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike