Završena rekonstrukcija Sidnejske opere: Osamnaest akustičnih reflektora u obliku latica (FOTO/VIDEO)

06.08.2022

12:30

0

U obnovu uloženo oko 200 miiona australijskih dolara

Završena rekonstrukcija Sidnejske opere:  Osamnaest akustičnih reflektora u obliku latica (FOTO/VIDEO)
Sidnej - Copyright Profimedia

Napoznatiji simbol Sidneja i Australije jedno od najzanačajnijih savremenih arhitektonskih dela Opera, 2011. godine uvrštena je u 20 mesta sa najgorom akustikom na svetu.

Ipak, australijske vlasti su odlučile da reše ovaj nedostatak i pre deset godina upustili su se u pozamašan projekat rekonstrukcije ovog zdanja, koje sledeće godine slavi 50 godina.

Obnova je podrazumevala klasičnu restauraciju koja ne bi oštetila postojeći objekat ali i uvođenje savremenih tehnoloških inovacija kako bi otklonila nedostatak akustike.

Printscreen/YouTube/ ABC News (Australia)
 

Takođe, rekonstrukcija omogućava da se u koncertnoj dvorani održavaju koncerti kalsične muzike ali i pozorišne predstave i savremena muzika.

Na ponovnom otvaranju nastupio je Sidnejski simfonijski orkestar, a izvedena je Malerova Druga simfonija. Dirigovao je novi šef dirigent orkestra, Sajmon Jang.

- Sidnejska opera sada ima novu koncertnu dvoranu, što znači da Sidnej predstavlja svet. Imamo orkestar svetske klase, jedan od najboljih na svetu, a sada i izuzetnu akustiku koja odgovara renomeu ansambla - istakao je Kreg Vajted, direktor simfonijskog orkestra.

Printscreen/YouTube/ ABC News (Australia)
 

Unutar koncertne slae nekadašnje akustične reflektore u obliku krofni zamenili su novu u obliku latica cveća.  Instaliran je novi sistem ozvučenja, ali i novi pozorišni "leteći" sistem.

- Ovo je bilo veče uzbuđenja jer je posle dve i po godine u obnovljenoj koncertnoj dvorani bilo 2.500 ljudi u publici, 100 muzičara, 300 članova hora, svi su osetili toplinu, živost i intimnost tog prostora - istakla je Luis Heron, direktorka sidnejske opere.

Printscreen/YouTube/ ABC News (Australia)
 

U obnovu Opere koja se inače nalazi na listi svetske baštine Uneska,  uloženo je oko 200 miliona australijskih dolara.

Sidnejska opera je delo danskog arhitekte Jerna Ucona. Operu je znanično otvorila 20. oktobra 1973. kraljica Elizabeta Druga.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike