Najpoznatiji bečki umetnik dobija svoj muzej: Vizionar koji je zasadio 100.000 stabala

18.02.2022

14:00

0

Pored postojećeg muzeja Hundertvaser u Beču 20. februara u primorskom gradu Vangarej na Novom Zelandu biće otvoren drugi muzej posvećen radu ovog stvaraoca

Najpoznatiji bečki umetnik dobija svoj muzej: Vizionar koji je zasadio 100.000 stabala
profimedia-0529996196 - Copyright Fridensrajh Hundertvase Profimedia

Fridensrajh Hundertvaser je bio kosmopolita, a njegova umetnost se prikazuje na izložbama širom sveta, dok su njegovi arhitektonski projekti prisutni u mnogim zemljama.

Najpoznatiji bečki umetnik je od 1976. godine imao prebivalište na Novom Zelandu.

On je 1986. godine dobio novozelandsko državljanstvo. Preminuo je 19. februara 2000. godine na brodu Kraljica Elizabeta II pred obalom Brizbejna i na svoju želju je sahranjen na Novom Zelandu.

Fabrika za spaljivanje otpada i umetnički rad kapa umetnika na krovu Profimedia
 

- Hundertvaser je bio veliki umetnik i vizionar u oblasti arhitekture i ekologije. Stvorio je kuće u kojima se kreativnost prirode susreće sa ljudskom kreativnošću. Drago mi je što su se njegovi planovi za umetnički centar na Novom Zelandu ostvarili - izjavio je Peter Hanke, član gradskog veća zadužen za finansije i privredu u Beču.

Kako je saopštila Kancelarija grada Beča u Beogradu, Centar će predstavljati njegov umetnički rad, kao i posvećenost ekologiji i arhitekturi. Hundetvaser je sproveo svoj zahtev za vraćanjem teritorije prirodi na Novom Zelandu tako što je na svojoj zemlji u Zalivu ostrva zasadio 100.000 stabala.

Hundertwasser Art Centre, Tessa Paton
 

Umetnički centar se zasniva na nacrtu umetnika za javnu galeriju u Vangareju iz 1993. godine.

Projekat je nastavljen nakon smrti Hundertvasera i realizovan u bliskoj saradnji sa Privatnom fondacijom Hundertvaser zahvaljujući prikupljenim sredstvima i angažovanju mnogih građana Vangareja. U centru će biti otvorena galerija savremene umetnosti u kojoj će se izlagati radovi savremenih maori umetnika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike